Srijeda, 8. Decembra 2021.
Tuzlanski.ba logo

Iznenađujući razlozi zbog kojih možete osjećati mučninu, i kako si možete pomoći…

Preuzmite sliku

Mnogo stvari utiče na osjećaj mučnine koji nam se zna pojaviti u stomaku, a one nemaju veze s trudnoćom ili nečim što smo pojeli. Donosimo šest neočekivanih stvari koje bi mogle biti razlog upravo tom osjećaju te savjet šta učiniti da on nestane.

Emocije i/ili stres

Iako je stres emocija, on uzrokuje niz fizičkih promjena u našem tijelu. Uključujući i naša crijeva koja su vrlo osjetljiva na negativne emocije – objasnio je Randy Wexler, internist u ‘The Ohio State University Wexner Medical Center’. Naša crijeva su okružena živcima koji rade kako bi se ona proširivala i skupljala. No, kad smo pod stresom naš mozak šalje signale onim živcima koji stvaraju dodatno skupljanje živaca. Da se to dogodi, dovoljna je i sitna nervoza.

Dovoljno je napraviti malu pauzu za vrijeme koje ćeš napraviti nekoliko dubokih udisaja te će se mučnina smanjiti. Još jedan od savjeta je da popiješ šalicu čaja od đumbira ili prožvačeš komadić kandiranog đumbira jer njegov pikantni korijen ima svojstva za koja se smatra da su dobra kad je u pitanju mučnina, savjetuje Kristine Arthur, internistica kalifornijskog  ‘Orange Coast Memorial Medical Center’.

Kad provedeš nekoliko sati bez da išta jedeš, nivo šećera u krvi ponekad može biti preniska, pogotovo, ako su posljednja stvar koju si pojela ugljikohidrati kao što su peciva ili kolačići. To može izazvati vrtoglavicu i mučninu, objasnila je doktorica Kristine Arthur.

To možeš spriječiti ili popraviti tako što ćeš pojesti nešto bogato ugljikohidratima kao na primjer voćni sok, komad hljeba ili komad svježeg ili suhog voća. U tom slučaju dobro će doći i slatkiš, ako nemaš ništa zdravije. Dodavanjem šećera svom organizmu, vratit ćeš nivo šećera u krvi u normalu pa ćeš se osjećati bolje. Dodatan savjet je da izbjegavaš hranu bogatu mastima i proteinima jer oni neće povisiti nivo šećera u krvi te mogu usporiti apsorpciju ugljikohidrata, prenosi MissZdrava.

Trebaš piti više vode

Nemir u tvom trbuhu može znači da tvoje tijelo treba vode. Stanicama u našem tijelu potrebna je voda za proizvodnju proteina kako bi naš želudac funkcionisao ispravno. Kad stanice osjete da ne dobijaju dovoljno vode, one prestaju raditi svoj posao te se tada pojavljuje osjećaj mučnine. Doktorica Kristine Arthur kaže kako je kod nekih ljudi dovoljna i blaga dehidracija za želučane probleme.

Vjerovatno ćeš znati da ti se javila mučnina od dehidracije, ako osjećaš žeđ. Samo obična voda će već biti dovoljno rješenje za tvoje probleme. No, ako imaš znakove ozbiljne dehidracije poput vrtoglavice, umora ili zbunjenosti, bilo bi dobro da potražiš savjet ljekara.

Lijekovi i dodaci prehrani

Ponekad lijekovi poput paracetamola ili ibuprofena na prazan želudac mogu izazvati mučnine. Bez prethodno pojedene hrane koja bi imala ulogu tampona u želucu, komponente nekih tableta mogu biti iritirajuće za sluznicu želuca, a isto je tako i kod uzimanja vitamina C, E te željeza.

Bit će dovoljno, da se mučnina smiri, ako pojedeš samo komadić kruha ili nekoliko krekera. Za ubuduće, sat ili dva prije uzimanja lijekova i vitamina, pojedi nešto kako bi obložila svoj želudac. Jedenje nakon tableta neće imati prevelike koristi u smirivanju tvog želuca.

Teške glavobolje mogu dovesti do mučnina

Teške glavobolje kao što je migrena, mogu uzrokovati vrtoglavice i zamagljen vid te potaknuti osjećaj mučnine.

Ako predosjetiš dolazak migrene, uzimanje lijekova za koje nije potreban recept može pomoći, kaže doktorica Arthur. Samo nemoj zaboraviti uz lijek uzeti nešto poput krekera te pij vode jer dehidracija može samo pogoršati glavobolje i mučninu. Ako ti lijekovi ne pomažu, porazgovaraj sa svojim liječnikom koji ti može prepisati lijekove za tvoje stanje.

Ako uz mučninu osječaš i pritisak u uhu, može se raditi o infekciji

Kanali koji su smješteni unutar naših ušiju imaju veliku i važnu ulogu kad je u pitanju ravnoteža. No, infekcija može uzrokovati promjene u normalnoj razini tekućine u jednom uhu, govori dr. Arthur. Kad se to dogodi, naš mozak dobiva signal da je pritisak u zaraženom uhu drugačiji od pritiska u zdravom uhu. Ti mješoviti signali zatim mogu izazvati vrtoglavice i mučnine.

Infekcija uha uzrokuje bol u uhu, osjećaj pritiska u stomaku, promjene u sluhu, glavobolju, temperaturu te nosnu kongestiju odnosno otečenost nosne sluznice. Ako primijetiš simptome, obrati se svom ljekaru koji će ti prepisati antibiotike protiv infekcije i za par dana ćeš se već osjećati bolje. (Tuzlanski.ba)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: ,