Četvrtak, 29. Jula 2021.
Tuzlanski.ba logo

Iznenađujuće činjenice o trajanju postporođajne depresije i simptomima

Preuzmite sliku

Nasuprot dosadašnjim vjerovanjima, nove studije su pokazale kako značajan broj majki pati od postporođajne depresije – godinama.

Kada se Jane porodila prije deset godina, vrlo brzo je primijetila znakove postporođajne depresije. S vremenom, simptomi su postajali sve intenzivniji, prenosi N1.

“Osjećala sam kao da je nesto pustilo korijen u meni i počelo da raste,” priča 47-godišnja Jane koja je tražila da bude predstavljena samo s prvim imenom. “Pogotovo osjećaj suicidalnosti. Te misli su bile priča za sebe.”

Njeno iskustvo prenio je HuffPost.

Kako su mjeseci nakon poroda prolazili, Jane je u podsvijesti pravila sve preciznije planove o tome kako će sebi oduzeti život. Prisjeća se situacije kada je tokom šetnje sa mužem i tada trogodišnjim sinom zamišljala kako da se baci s nadvožnjaka, a potom ustuknula.

Kada je njen sin navršio četiri godine, potražila je medicinsku pomoć uvidjevši da joj je potrebna. Gotovo preko noći suicidalne misli su nestale. Uprkos činjenici da su prošle godine od poroda, korijeni depresije su još bili očigledni.

“Za mene nije moglo biti jasnije da se radilo o postporođajnoj depresiji”, rekla je Jane, koja se često brinula da će zvučati “ludo” ako se otvori o onome što proživljava – posebno zato što obožava svog sina. “Osjećala sam se gotovo kao da mi je mozak izmijenjen tokom trudnoće.”

Novo istraživanje objavljeno nedavno u časopisu Pediatrics potvrđuje ono što roditelji poput Jane, kao i stručnjaci za mentalno zdravlje koji su se specijalizirali za to pitanje, odavno znaju: da “postporođajna” depresija nije samo nešto što napada neposredno nakon poroda.

To može trajati godinama, a s vremenom se i pogoršavati.

Studija koja je pratila preko 5.000 majki u New Yorku pokazala je kako je jedna četvrtina ovih žena iskusila pojačane simptome depresije u jednom momentu tokom trogodišnjeg postporođajnog perioda.

Postporođajna depresija može biti teža (iako ne uvijek) i trajati duže, često se javlja u sedmicama nakon porođaja, ali ponekad ne ni za godinu dana – ili, kao što pokazuje ovo novo istraživanje, čak i duže.

Autori nove studije jasno ističu da je praćenje stanja majki unutar prve godine nakon poroda nedovoljno i da bi pedijatri trebali razmotriti mogućnost procjene pacijentica barem prve dvije godine nakon što imaju dijete.

“Znamo da ako se PMAD (perinatalni poremećaj raspoloženja i anksioznosti) ne liječi, može se nastaviti. Simptomi se mogu pogoršati, a mnoge žene mogu ih mogu prenijeti u narednu trudnoću ”, upozorila je Paige Bellenbaum, glavna službenica za vanjske odnose The Motherhood Center, klinike za mentalno zdravlje sa sjedištem u New Yorku.  (Tuzlanski.ba)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje