Četvrtak, 2. Februara 2023.
Tuzlanski.ba logo

Izbjegavanje doručka može uzrokovati neugodan zadah iz usta

Preuzmite sliku

Premda se mnogi toga ne pridržavaju, gotovo svi znamo da je doručak najvažniji obrok u danu.

Doručak nas najbolje razbudi, pogotovo ako sadržava pravu mjeru zdravih nutrijenata, ali mnogi tvrde da ujutro ne mogu ništa jesti.

Doduše, na doručak, pogotovo obilan, treba se priviknuti pa ako ne doručkujete polako trebate stvarati naviku da jedete čim ustanete.

Osim što je zdrava i ugodna, ova navika može vam pomoći i u suzbijanje jedne neugodne nuspojave.

Ljudi koji ne doručkuju često u ustima zadržavaju previše bakterija pa im jako smrdi iz usta, a kad bi jeli, hrana bi pokupila bakterije i tako isprala usta, upozorava Index.

Doktor Mervyn Druian iz Londonskog centra za estetsku stomatologiju napominje da je zanemarivanje doručka nezdrava i “prljava” navika jer su usta zbog toga dugo suha i ljepljiva od viška bakterija, što je savršeno mjesto za njihovo razmnožavanje, a nema ni dotoka svježe sline koja će ih lakše ispirati.

Znajte, međutim, da ako ćete ujutro odabrati neki slatki doručak, primjerice žitarice s dosta šećera, tada nećete postići mnogo jer su šećeri također idealni za razmnožavanje bakterija.

Ali ako patite od lošeg zadaha, svakako se potrudite ujutro doručkovati, a idealno bi bilo početi vodom i voćkom. Onda pojedite malo sjemenki, a nakon toga uobičajenu hranu za doručak. Tako možete riješiti dvije muhe jednim udarcem – loš zadah i loš režim prehrane.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

   
Ključne riječi: , , ,