Četvrtak, 9. Jula 2020.
Tuzlanski.ba logo
Preuzmite sliku

Istraživanje: Što duža radna sedmica, to je veći rizik da ćete ostati bez kose

Istraživači su pratili ispitanike koji su radili do 40 sati sedmično te oni koji su radili do 52 sata ili više i utvrdili da oni koji duže rade imaju veći rizik od toga da će brže izgubiti kosu

Muškarci koji rade više od 52 sata sedmično gube kosu dvostruko brže od muškaraca koji rade manje od 40 sati sedmično, pokazalo je istraživanje kojim je obuhvaćeno više od 13.000 zaposlenih muškaraca. Istraživači s Medicinskog instituta u Seoulu tvrde da se ubrzani gubitak kose može povezati s većim stresom zbog previše posla i nedostatkom vremena za odmor.

Promjene u nivou hormona tokom stresa mogu uicati na slabljenje funkcija pojedinim dijelovima tijela, pa tako uticati i na zaustavljanje rasta dlaka na vlasištu. Prethodne studije već su pokazale da stres utiče na slabljenje folikula, s tim da razlozi za to još nisu poznati. Zbog toga se događa da kosa prerano uđe u fazu mirovanja, u kojoj nema rasta. Tako ako kosa pojačano ispada može doći do toga da neki dijelovi glave ostanu ćelavi.

U istraživanju je sudjelovao 13.391 muškarac u dobi između 20 i 59 godina, koje su istraživači pratili između 2013. i 2017. godine. Bili su podijeljeni u tri grupe: grupu ‘normalnih’, koji su radili 40 sati sedmičo, radoholičara, koji su radili do 52 sata sedmičo i onih koji pretjeruju, radeći i duže od toga. U obzir su uzeti i drugi faktori, kao što je dob, bračni status, godišnji prihodi, pušenje i raspored rada.

 • Pokazalo se da se duži rad nesumnjivo može povezati s alopecijom. Među onima koji su radili do 40 sati na kraju promatranog razdoblja bilo je 2 posto ćelavih. U srednjoj kategoriji bilo ih je tri posto, a među onima koji rade i dulje od 52 sata sedmičo gotovo 4 posto.

  Voditelj istraživanja Kyung-hun-Son kaže kako je potreba za tim da se ograniče radni sati kako bi se spriječila alopecija posebno izražena kod mladih radnika, u dobi između 20 i 30 godina, kada se primjećuju prvi znakovi.

  Rezultate istraživanja pozdravio je i dr. Bessam Farjo, britanski hirurg koji se bavi presađivanjem kose. On kaže kako predugo radno vrijeme bez sumnje može utiecati na postupni gubitak kose, dok drugi stresni događaji u životu mogu biti ”okidači’ da se to dogodi još brže, prenosi Daily Mail.

 • – Kosa prolazi kroz tri faze. Prva je anagena faza, tokom koje se folikule kose umnožavaju i nova kosa raste oko centimetar mjesečno. Druga faza je katogena, u kojoj kosa prestaje rasti, odnosno miruje, a treća telogena. U toj fazi korijen dlake ispada iz folikula i ako je sve u redu, cijeli proces započinje ispočetka, pojašnjava Farjo. Dodaje kako je uobičajeno oko 10 posto kose na vlasištu u toj telogenoj fazi.

  – Međutim, razne vrste stresa mogu dovesti do toga da udio kose u toj fazi poraste. Stanje se naziva telogen effluvium i najčešće prolazi za nekoliko mjeseci, no može biti vrlo stresna za pacijenta, pojašnjava. Dodaje kako je najčešći razlog za gubitak kose androgena alopecija, koja pogađa jednog od troje ljudi u 30-im godinama, te čak polovicu muškaraca u 40-ima.

  Drugi faktori mogu biti povezani s genetikom, infekcijama vlasišta, stresom, disbalansom hormona, poremećajem cirkulacije, nekvalitetnom prehranom ili upotrebom lijekova, prenosi 24sata.hr.

  Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

  Ključne riječi: , , ,