Utorak, 28. Septembra 2021.
Tuzlanski.ba logo

Istraživanje pokazalo: 40 sklekova bi moglo spasiti muškarcima život

Preuzmite sliku

Istraživanje s Harvarda tvrdi da sklekovi mogu otkriti prijete li vam određene bolesti. Tačnije, koliki je rizik da biste u budućnosti mogli imati problema sa srčanim oboljenjima.

Naime, bolesti srca su najčešći uzrok smrti u SAD-u, a trenutno se rizik od takvih oboljenja procjenjuje isključivo uz pomoć trčanja po pokretnoj traci. Ipak, novo istraživanje provedeno na Harvardu otkrilo je kako su sklekovi puno brži i tačniji indikator.

Rezultati ovog istraživanja tvrde da, ako ste u stanju napraviti više od deset sklekova, smanjuje se rizik od toga da ćete oboljeti od bolesti srca i krvnih žila.

Nadalje, muškarci srednjih godina koji mogu napraviti više od 40 sklekova u jednom potezu imaju čak 96 posto manji rizik od kardiovaskularnih bolesti u poređenju s onima koji su mogli napraviti manje od deset.

“Naši nalazi pružaju dokaze da bi sklekovi mogli biti jednostavan i besplatan način koji bi pomogao u procjeni rizika od kardiovaskularnih bolesti u gotovo svakom okruženju”, izjavio je dr. Justin Yang s Harvardske škole za javno zdravstvo u Bostonu.

Ovo je istraživanje obuhvatilo 1.104 vatrogasca starija od 18 godina u Indiani s prosječnom dobi od 39,6 godina i prosječnim indeksom tjelesne mase (BMI) od 28,7, a provedeno je između 2000. i 2010. godine.

“Ovo istraživanje naglašava važnost tjelesne kondicije za zdravlje i zašto bi medicinsko osoblje trebalo procijeniti sposobnosti pacijenata tokom kliničkih susreta”, poručili su istraživači koji ističu kako su se do sada takve procjene obavljale isključivo na temelju anketnih upitnika koje ispunjavaju pacijenti. Naravno, podaci u njima ne moraju biti istiniti jer ih se nije provjeravalo u praksi. (index.hr)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje