Četvrtak, 17. Juna 2021.
Tuzlanski.ba logo

Istraživanje: Ovo voće i povrće ženama pomaže u gubitku kilograma

Preuzmite sliku

Činjenica je da je ključ uspješnog gubitka kilograma zdrava prehrana.

Ali, koje od otprilike 3097 poznatih voća i povrća na planeti su najučinkovitije u gubitku kilograma, posebno kod žena? Prema metaanalizi studije mršavljenja koju je proveo časopis Nutrients, postoji odgovor na to pitanje. Istraživači su otkrili da je povećavanje unosa određenih vrsta voća i povrća povezano s dugoročnim gubitkom kilograma tokom četverogodišnjeg razdoblja.

Karfiol

Za žene od 46 do 51 godine karfiol je povezan s trajnim gubitkom kilograma tokom promatranog četverogodišnjeg razdoblja. Kada su u pitanju žene u dobi od 33 do 40 godina, ovo povrće je zauzelo treće mjesto. Karfiol ima razne zdravstvene beneficije, uključujući vitamine C, B i K.

 • Tikvice

  Drugoplasirane u kategoriji povrća među ženama obje dobne skupine bile su tikvice.

  Mahune

  Mahune su bogate vitaminima (C, K i A), karotenoidima, antioksidansima i vlaknima te su zauzele treće mjesto za žene od 46 do 51 godine, iako su na posljednjem mjestu u prvih 10 vrsta povrća povezanih s gubitkom kilograma za žene od 33 do 40 godina.

  Paprike

  Nije tajna da vam ljuta paprika može pomoći da spalite masnoće. Konzumacijom paprika možete unijeti do tri puta više od dnevne preporučene količine vitamina C, koji pomaže regulirati hormone stresa u vašem tijelu povezane sa skladištenjem masnoće na trbuhu.

 • Celer

  Puna šolja celera sadrži tek skromnih 14 kalorija, zato ne čudi što se našao na ovom popisu.

  Mrkva

  Mrkva je nevjerovatan izvor beta-karotena, a u šolji sirove mrkve nalazi se 184 posto dnevne vrijednosti vitamina A.

  Zeleno lisnato povrće

  Nije tajna da kelj, zelena salata, blitva, kupus, špinat, radič i druge vrste zelenog lisnatog povrća zaslužuju mjesto na ovom popisu.

  Brokula

  Za žene od 33 do 40 godina brokula je povrće koje je najviše povezano s kontinuiranim gubitkom kilograma.

  Borovnica

  Ova slatka i ukusna superhrana, koja je prepuna vlakana i hranjivih sastojaka, bila je voće koje je najviše povezano s kontinuiranim gubitkom kilograma tokom četverogodišnjeg razdoblja među svim anketiranim ženama.

 • Suhe šljive

  Iako su relativno kalorične, suhe šljive su prepune vitamina (A, K, B2, B3, B6), vlakana i kalija.

  Jagode

  Ukusna jagoda prekrasan je izvor vitamina C, kalija i vlakana.

  Grožđe

  Grožđe je jedna od najzdravijih vrsta voća. Crvene i ljubičaste sorte zapravo sadrže resveratrol, moćan antioksidans koji pomaže ojačati vašu obranu od srčanih bolesti.

  Avokado

  Omiljeno voće Instagrama idealna je hrana za mršavljenje. Konzumirajući avokado, povećat ćete unos vlakana, smanjiti rizik od srčanih bolesti, poboljšati zdravlje očiju i počastiti svoje tijelo punom dozom od otprilike 20 vitamina, minerala i antioksidansa.

  Banana

  Banane vam mogu pomoći u izgradnji vitkih mišića, poboljšanju raspoloženja, smanjenju stresa, spavanju, reguliranju krvnog tlaka, osjećaju sitosti, smanjenju razine lošeg holesterola, poboljšanju zdravlja crijeva i zdravlja kostiju. (N1)

  Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

  Ključne riječi: , , , ,