Nedjelja, 26. Septembra 2021.
Tuzlanski.ba logo

Istraživanje: Nema velike prednosti prelaska s tradicionalnih na e-cigarete

Preuzmite sliku

Zabrinjavajući rezultati došli su iz novog istraživanja koje je objavljeno u “American Journal of Preventive Medicine”. Istraživanje je otkrilo da se mladi koji puše i tradicionalne i e-cigarete suočavaju sa znatno većim rizikom od moždanog udara.

‘Već odavno je poznato da je pušenje cigareta među najznačajnijim faktorima rizika za moždani udar’, kaže glavni istražitelj Tarang Parekh sa Univerziteta George Mason.

Važna poruka

Istraživanje je utvrdilo da je kod odraslih koji su pušili i tradicionalne i e-cigarete skoro dvostruko veći rizik od moždanog udara u usporedbi s klasičnim pušačima.

Ovaj rizik se povećao na skoro tri puta u usporedbi s nepušačima. Rezultati su također pokazali da nema velike prednosti prelaska s tradicionalnih na e-cigarete.

Ovo istraživanje se oslanjala na podatke koji se prijavljuju samostalno, što je ograničenje. Međutim, nalazi dokazuju potrebu za opsežnim, dugoročnim istraživanjima koje bi potvrdile štetne uticaje na zdravlje koje e-cigarete izazivaju.

“Ovo je važna poruka mladim pušačima koji e-cigarete doživljavaju kao manje štetne i smatraju ih sigurnijom alternativom”, navodi Parekh. (N1)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , ,