Četvrtak, 17. Juna 2021.
Tuzlanski.ba logo

Istraživači prikazali: Koliko kapljica završi u zraku kad ne nosimo masku?

Preuzmite sliku

Istraživači su napravili video u kojem je prikazana količina kapljica koja izlazi iz naših usta i nosa kad pričamo, kišemo ili kašljemo.

U nešto manje od dvije minute, video prikazuje kako različite maske blokiraju izbacivanje čestica u zrak, uspoređene sa situacijom kad osoba ne nosi masku.

Rezultati su objavljeni u medicinskom časopisu Thorax, a naglašavaju presudnu važnost nošenja maske tokom pandemije koronavirusa, koji se prenosi s čovjeka na čovjeka.

Maske bitno smanjuju broj čestica koronavirusa koje zaražena osoba izbacuje u zrak, štite druge osobe, a pojavljuje se i sve više dokaza da dobro štite i ljude koji ih nose.

Istraživanjem se čak došlo do zaključka da i jednoslojne maske značajno sprječavaju izbacivanje kapljica, ali u slučaju kihanja ili kašljanja dvoslojne maske su puno učinkovitije.

Što više slojeva maska ima, to je efikasnija. Naučnici preporučuju maske s najmanje tri sloja, a hirurške maske su najbolje ocijenjene. Problem je u tome što nema svako pristup takvim maskama.

Video prikazuje što se događa kad osoba kašlje ili kiše, a snimljen je kamerom visoke brzine. U slučaju kad osoba ne nosi masku, velika količina čestica završi u zraku.

Za sad zvanično još uvijek nema cjepiva niti lijeka koji bi pomogli u liječenju pacijenata zaraženih koronavirusom, tako da su maske presudni faktor u borbi protiv širenja infekcije.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , , ,