Petak, 5. Juna 2020.
Tuzlanski.ba logo
Preuzmite sliku

Istine koje prva menstruacija otkriva o zdravlju žene u budućnosti

Znate li zašto ginekolog mora znati kada ste dobili prvu menstruaciju? Između ostalog i zato što iz tog podatka može iščitati dosta toga o zdravlju žene, odnosno o potencijalnim zdravstvenim problemima koji ženu mogu pogoditi, poput rizika od dijabetesa i problema sa štitnjačom.

Ovisno o tome kada je dobila prvu menstruaciju, žena može biti pod većim rizikom obolijevanja od nekih bolesti. Ali to nikako ne znači da je njezino zdravlje zbog toga već predodređeno. Zdrav način života (tjelesna aktivnost, održavanje zdrave tjelesne težine i zdrava prehrana) mogu uveliko smanjiti rizik od obolijevanja.

Žene koje su prvu menstruaciju dobile prije 12. godine pod većim su rizikom da obole od dijabetesa nego žene koje su je dobile kasnije.

Zdravlje srca

Prema rezultatima istraživanje u kojem je sudjelovalo više od milion ispitanica, žene koje su prvu menstruaciju dobile s 13 godina imaju najmanji rizik od srčanih bolesti, moždanog udara i visokog krvnog pritiska. Žene koje su prvu menstruaciju dobile vrlo rano (s 10 godina) ili vrlo kasno (sa 17 godina), pod najvećim su rizikom od navedenih zdravstvenih problema.

 • menstruacija bolovi
 • Dijabetes

  Žene koje su prvu menstruaciju dobile prije 12. godine pod većim su rizikom da obole od dijabetesa nego žene koje su je dobile kasnije, rezultati su ankete provedene na 4600 žena u srednjim godinama. Rana menstruacija povećava rizik od dijabetesa jer se povećava otpornost na inzulin.

  Preeklampsija

  Ovaj poremećaj u trudnoći karakterizira visoki krvni pritisak i pojava proteina u mokraći tokom trudnoće. Kasnije može predstavljati faktor rizika od moždanog udara. Kod žena koje su menstruaciju dobile prije 12. godine mogućnost za razvoj ovog stanja potencijalno opasnog za zdravlje tokom trudnoće viša je za 28% nego kod žena koje su menstruaciju dobile kasnije.

 • Rizik od karcinoma

  Rano javljanje prve menstruacije povećava rizik od kasnijeg obolijevanja od karcinoma dojke i maternice jer je žena dulže vrijeme izložena utjecaju estrogena u odnosu na žene koje su kasnije dobile menstruaciju.

  Štitnjača

  U jednom francuskom istraživanju uspoređivali su se podaci dobijeni od 600 žena kojima je rak štitnjače dijagnosticiran prije 35. godine s podacima 600 zdravih žena. Ustanovljeno je da kod žena koje su prvu menstruaciju dobile rano postoji veći rizik od oblijevanja od raka štitnjače.

 • Gustoća kostiju

  Kod žena koje menstruaciju dobiju vrlo kasno postoji veći rizik od manje gustoće kostiju, što znači i veću mogućnost razvoj osteoporoze i lomova kostiju.

  Ginekološko zdravlje

  Rana i kasna pojava prve menstruacije obično je povezana s poremećajima menstruacijskog ciklusa u daljnjem životu žene, a to uzrokuje druge ginekološke probleme, najčešće one vezane za začeće i trudnoću te ranu menopauzu. (zadovoljna.hr)

  Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

  Ključne riječi: , , ,