Utorak, 24. Novembra 2020.
Tuzlanski.ba logo
Preuzmite sliku

Iskusni pčelar otkrio šta da radite ako vas ubode stršljen, a nemate injekciju adrenalina kod sebe

Pri ubodu stršljena svaka sekunda je bitna

Ubod stršljena za R.S. (37) iz Crvene gore nadomak Ivanjice bio je smrtonosan. To je prvi slučaj u Ivanjici u skorije vreme da je ubod insekta imao tako fatalan ishod.

Kako u Hitnoj pomoći kažu, problem je što su mnoga mjesta toliko udaljena od njih da ne stižu da reaguju na vrijeme. Pri ubodu insekta reakcija se ne može predvidjeti, ali svaka sekunda je bitna, prenosi Telegraf.rs.

Kako dolazi do anafilatičkog šoka?

Osoba koja je alergična na ujed insekta istog momenta doživljava anafilatički šok. On se može dogoditi i kod osoba koje nisu alergične, ali se ubod dogodio na nezgodnom mjestu – u predjelu lica i vrata, zbog čega otok izaziva gušenje. Ako je osobu u proteklih nekoliko nedjelja već ujeo stršljen ili osa, pa je imuni sistem postao preosjetljiv na alergen, pa u slučaju ponovnog uboda dolazi do anafilaktičke reakcije organizma.

Šta kada pomoć nije u blizini?

U slučaju da je čovjek u smrtnoj opasnosti, a u tom trenutku nema ljekara koji bi mu pomogao, alergijska reakcija se može ublažiti injekcijom adrenalina koja je unaprijed pripremljena. Zato, ako ste izloženi opasnosti od ujeda stršljena, a posebno ako ste alergični na ujed insekata, potrebno je da imate jednu takvu injekciju i tablete antihistaminika za svaki slučaj, a za sve to se prije svega konsultujte s ljekarom.

Kako tretirati ubod ako nismo alergični?

U slučaju da nema alergijske reakcije, već je u pitanju samo običan otok, mjesto uboda treba tretirati hladnim oblogama. U tu svrhu možete upotrijebiti hladan predmat kao što je metalna kašika. Međutim, u nekim slučajevima, alergijska reakcija može da zakasni i 8 do 10 sati, pa je ipak najbolje obratiti se ljekaru, posebno ako vas je već ujeo insekt u posljednjih nekoliko nedjelja.

Aspirin ili andol vam mogu pomoći

Jedan iskusan pčelar kaže da otok i bol koji nastaju zbog ujeda pčele, ose ili stršljena, možete ublažiti i pomoću tablete aspirina ili andola. Potrebno je jednu tabletu pokvasiti i prisloniti na mjesto uboda, držati jedan minut, a zatim skloniti. To je potrebno učiniti odmah nakon uboda i tako ćete smanjiti otok i ublažiti bol i svrab. (Tuzlanski.ba)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje