Ponedjeljak, 9. Decembar 2019.
Tuzlanski.ba logo
Preuzmite sliku

Iskoristite ljeto: Pet razloga zašto je sunčanje dobro za vas

Harvardovo istraživanje je pokazalo da milijardi ljudi nedostaje vitamin D. U slučaju da svoju kožu ne izlažemo dovoljno suncu i ako izbjegavamo konzumaciju namirnica bogatih ovim vitaminom, približavamo se ovoj skupini ljudi.

Vitamin D čini 7 vitamina koji se u koži sintetizuju pod uticajem sunca, a najčešće ga ima u ribljem ulju, mliječnim proizvodima, mesu, gljivama.. Ovaj vitamin ima važnu ulogu u održavanju koncentracije kalcijuma u našem tijelu, doprinosi jačanju kostiju i zdravlju naših zuba, kao i jačanju mišićnog tonusa.

U slučaju da se pronađete u nastavku teksta, savjetujemo vam da što više iskoristite sunčane dane. Zapamtite, sunčanje je dobro za vas ako se pridržavate osnovnih pravila, a glavno je da ne izlazite iz kuće bez kreme za sunčanje.

Na manjak vitamina D u vašem organizmu, ukazuju sljedeći simptomi:

Kosti su vam krhke

Tijelo prestaje da gradi koštanu masu oko tridesete godine našeg života, a manjak vitamina D ubrzaće simptome pojave osteoporoze. Osobe sa manjom količinom ovog vitamina u organizmu, sklonije su prelomu kostiju od osoba sa normalnom količinom vitamina D.

Česta bol u kostima

Suptilan, ali stalno prisutan bol u kostima i zglobovima može biti posljedica medicinskih bolesti poput artritisa, osteomalacije ili fibromialgije. Pored toga, tom neugodnom osjećaju može biti uzrok i nedostatak vitamina D.

Loše ste raspoloženi

Klinička depresija u većini slučajeva direktno je povezana i sa manjkom vitamina D. Iako nema jasnog dokaza za to, stručnjaci vjeruju da nedostatak vitamina D utiče na lučenje i količinu hormona serotonina, koji određuje raspoloženje kod ljudi.

Pretjerano znojenje

Pretjerano znojenje ima brojne uzroke, a jedan od njih je i manjak vitamina D u ljudskom tijelu.

Osjećate slabost i umor

Osjećate li umor i slabost čak i nakon kvalitetnog osmosatnog sna? Možda patite od manjka vitamina D. Za snagu tijela nije zaduženo samo željezo, već i ovaj vitamin, koji povećava kontrolu mišića. Dobra vijest je da se mišići brzo regenerišu i da konzumiranjem namirnica koje sadrže vitamin D, možete jednostavno poboljšati svoj mišićni tonus. (Lepotaizdravlje.rs)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje