Utorak, 3. Avgusta 2021.
Tuzlanski.ba logo

Inžinjeri razvili masku koja može pokazati je li osoba zaražena korona virusom

Preuzmite sliku

Inženjeri MIT-a i Univerziteta Harvard razvili su zaštitnu masku pomoću koje se unutar 90 minuta može ustanoviti je li onaj ko je nosi zaražen koronavirusom, izvijestio je Massachussetts Institute of Technology (MIT).

U maske su ugrađeni jednokratni senzori koji se mogu ugraditi i u druge maske za lice, a mogu se prilagoditi i za otkrivanje drugih virusa, prenosi Hina.

Smješteni su s unutarnje strane maske te mogu otkriti virusne čestice u dahu i dizajnirani tako da ih korisnik može aktivirati kada je spreman za provođenje testa.

 • Rezultati se radi zaštite privatnosti prikazuju samo na unutarnjoj strani maske.

  Razvoj senzora kakvi se koriste u novim maskama počeo je prije nekoliko godina. Prije su se koristili za otkrivanje infekcija virusom ebole i zike.

  “Ovaj test je osjetljiv jednako kao i zlatno-standardni, vrlo osjetljivi PCR test, ali je i brz kao antigenski testovi koji se upotrebljavaju za brzu analizu covida-19”, rekao je istraživač Univerzuteta Harvard Peter Nguyen.

  Istraživači su zatražili patent za novu tehnologiju i nadaju se suradnji s kompanijama na daljnjem razvoju senzora.

  “Nadamo se da bi ova platforma mogla potaknuti novu generaciju nosivih biosenzora za hitne službe, zdravstveno i vojno osoblje”, rekao je profesor medicinskog inžinjerstva i nauke na MIT-u James Collins. (Tuzlanski.ba)

  Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

  Ključne riječi: , ,