Subota, 20. Aprila 2024.
Tuzlanski.ba logo

Imate jutarnje migrene? Evo koji su mogući uzroci i kako ih možete liječiti

Preuzmite sliku

Jutarnje migrene česta su pojava kod velikog broja ljudi, a negativno djeluju na kvalitetu života. Ova snažna i dugotrajna bol ima brojne uzroke, ali ipak postoje rješenja s kojima se može držati pod kontrolom.

Migrena je neurološki poremećaj koji uzrokuje snažne glavobolje koje se pak manifestiraju kroz pulsirajuću ili probadajuću bol, osjetljivost na svjetlost, buku i mirise, umor, mučninu i povraćanje te vrtoglavice i zamućen vid.

Jedno od najčešćih razdoblja dana kada se migrena pojavljuje je jutro. Jutarnje migrene nastaju iz više razloga, a mogu se ublažiti simptomi.

Šta uzrokuje jutarnje migrene?

Razlozi zbog kojih se jutarnje migrene pojavljuju uglavnom su povezani sa snom. Tačnije, može se raditi o problemima poput nesanice, premalo sna ili nepravilnog rasporeda spavanja.

 • Na pojavu ove migrene mogu djelovati i:

  Pretjerana konzumacija alkohola, lijekova i kofeina, dehidracija, depresija i anksioznost, hormonalne promjene, vremenske promjene, jaka svjetlost, snažni mirisi i glasni zvukovi, intenzivna fizička aktivnost te neki lijekovi poput kontracepcijskih tableta.

  Faze jutarnje migrene

  Migrena se odvija u nekoliko faza koje se pojavljuju nekoliko sati ili čak nekoliko dana prije nego što se pojavi bol. Dvije faze (prodrom i aura) nastupaju prije nego što se pojavi bol, zatim slijedi sam napadaj te faza nakon prolaska boli (postdrom).

  1. Prodrom

  Ova faza se pojavljuje 24 sata prije same boli, a nekad se čak može pojaviti i dva ili tri dana prije.

  Njeni simptomi su suptilni i mogu uključivati: ukočen vrat, promjene raspoloženja, veliku želju za slatkom hranom, pretjeranu žeđ ili umor.

  2. Aura

  Ova faza se pojavljuje otprilike sat vremena prije pojave boli, ali ne pojavljuje se nužno kod svakoga. Posebno ako je riječ o jutarnjoj migreni koja nastupa vrlo brzo nakon buđenja jer osobe tada spavaju.

 • Simptomi aure su: pojava suptilnih zvukova, trnci i osjećaj bockanja u području glave i vrata, priviđanje oblika i svjetlosti te slabost ili utrnulost cijelog tijela.

  3. Napadaj

  Ova faza manifestira se kroz snažnu, iscrpljujuću bol koja traje nekoliko sati, a nerijetko i nekoliko dana.

  Ostali simptomi uključuju: pulsirajuću i probadajuću bol na jednoj ili obje strane glave, mučninu i povraćanje te osjetljivost na svjetlost, mirise i zvukove

  4. Postdrom

  Postdrom je, zapravo, faza oporavka nakon što bol prođe i tada se osobe uglavnom osjećaju slabo, iscrpljeno i zbunjeno te im je potreban odmor.

  Liječenje jutarnje migrene

  Migrene se ublažavaju lijekovima protiv bolova koje možete kupiti bez recepta kao što je na primjer ibuprofen.

 • No, ako ta vrsta lijekova ne pomaže, obratite se doktoru koji će vam propisati snažnije lijekove, sprejeve za nos i slično.

  Bol uzrokovanu migrenom možete ublažiti, ali i u potpunosti izbjeći na još nekoliko načina, a to su: tople kupke, topli oblozi na vratu i čelu, blaga tjelovježba, povećanje unosa vode, zdrava prehrana s malo soli i šećera, smanjenje unosa kofeina te stvaranje zdrave i održive rutine spavanja. (N1)

  Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

  Ključne riječi: , , ,