Ponedjeljak, 26. Septembra 2022.
Tuzlanski.ba logo

Ignorirao ga 47 godina: Hirurzi 10 sati vadili tumor od 15 kilograma (FOTO)

Preuzmite sliku

Cao Ksingfu već 47 godina živi s tumorom, lipomom, koji je prije odstranjivanja težio čak 15 kilograma, a hirurzima je trebalo čak 10 sati da ga odstrane.

Sa 17 godina mladi Ksingfu primijetio je masu veličine jajeta koja mu se pojavila na vratu. Budući da ga masa nije boljela i da nije imao novca da ode ljekaru, Cao ju je odlučio ignorirati.

Tumor je iz godine u godinu rastao, do te mjere da mu je na kraju bio nekoliko puta veći od glave.

Jedini razlog zašto je sad završio u bolnici jeste taj što ga je njegov sin Cao Jianjiang odveo kod ljekara kad je vidio da zbog tumora 64-godišnji Ksingfu više ne može hodati.

Sin je tražio pomoć šire porodice koja je uspjela sakupiti novac za operaciju i liječenje starog Ksingfua.

Nakon što je primljen u bolnicu, hirurzi su odstranili 95 posto tumora (lipoma) te očekuju da ostatak tumora više neće napredovati i da će normalno živjeti.

“Ovo je najveći tumor koji sam ikad vidio”, izjavio je ljekar Dong, koji je operirao Ksingfua.

Sedam dana nakon operacije Ksingfu se vratio kući.

“Nisam navikao na to da nemam izraslinu”, kroz smijeh je izjavio.

Lipom je benigni tumor koji se sastoji od masnog tkiva. Može nastati na bilo kojem dijelu tijela na kojem ljudi imaju masne stanice.

Obično se nalazi odmah ispod površine kože. Ima oblik jaja i mekan je na dodir. Ako se lipom pojavi na crijevima može uzrokovati zatvor i mučninu.

Većina lipoma se ne mora hirurški odstranjivati. Lipom je potrebno hirurški odstraniti ako je velik, raste ili uzrokuje nelagodu. (Tuzlanski.ba)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

   
Ključne riječi: , ,