Ponedjeljak, 13. Jula 2020.
Tuzlanski.ba logo
Preuzmite sliku

I budući očevi imaju simptome trudnoće

Muškarci mogu da prva tri mjeseca trudnoće osjećaju jutarnje mučnine, anksioznost, a neki veličinom svog stomaka dostignu partnerkin.

Nije rijetkost da budući očevi veličinom svog stomaka dostignu partnerkin tokom trudnoće. Nauka kaže – nisu krivi. Za sve su krivi hormoni. Iako je napravljen mali broj istraživanja na ovu temu, ona pokazuju da su simptomima skloniji muškarci koji su vrlo aktivno uključeni u tok trudnoće.

Najčešće osjećaju mučninu, anksioznost, pa i gubitak apetita, a to dostiže vrhunac tokom trećeg mjeseca trudnoće, odnosno u trenucima kad i žena ima najizraženije jutarnje mučnine i ostale simptome. Naučno objašnjenje je da stres oslobađa hemikalije u tijelu pa se to može manifestovati kao saosjećajna trudnoća.

Uz lažne simptome trudnoće, kod muškaraca dolazi i do hormonalnih promjena pred kraj trudnoće i nakon rođenja deteta. Jedna od njih je porast nivoa prolaktina, hormona čija je uloga da kod majke novorođenčeta podstakne dojenje. Studije pokazuju da je nivo prolaktina kod muškaraca na najvišem nivou negde oko šestog mjeseca bebe i da je upravo tada i najjača njihova povezanost s bebom.

Nivo ovoga hormona kod muškaraca poraste i u trenutku kad otac čuje svoju bebu kako plače. Nivo oksitocina takođe raste kod novopečenih očeva i povezan je s time kako će se ponašati kao roditelj. Muškarci s većim nivoom oksitocina češće se igraju s bebama i privrženiji su im za razliku od onih s nižim nivoom. Takođe, u nekim slučajevima nivo testosterona opada, a to utiče na to da očevi posvećuju više pažnje porodici.

Jedna studija pokazala je da očevi s višim nivoom testosterona poklanjaju manje pažnje djeci, dok su oni s nižim nivoom ovoga hormona skloniji da reaguju na bebin plač. Očevi takođe nisu imuni ni na “baby blues” nakon rođenja bebe. Postporođajna depresija pogađa čak 25 posto muškaraca u prva dva mjeseca nakon porođaja partnerke, ali se kod muškaraca javlja mnogo sporije nego kod žena, tako da često ostane neprimjećena. (b92.net)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , , ,