Petak, 1. Marta 2024.
Tuzlanski.ba logo

Hrana za mozak: Ovo su namirnice za bolje pamćenje

Preuzmite sliku

Ako želite da učinite nešto dobro za svoj mozak i poboljšate pamćenje i koncentraciju, morate ga snabdjeti važnim nutrijentima. Hrana za mozak je nešto čemu treba posvetiti punu pažnju.

Hrana za mozak: Šta treba jesti?

1. Masnu ribu

Kada stručnjaci govore o hrani za mozak, masna riba je često na vrhu liste. Tu se ubrajaju: losos, pastrmka, tuna, haringe i sardine.

Sve one obiluju omega-3 masnim kiselinama. Oko 60% našeg mozga je napravljeno od masti, a polovina te masti se sastoji od omega-3 masnih kiselina koje su neophodne za učenje i pamćenje.

Omega-3 pomažu u prevenciji Alchajmerove bolesti i depresije. Neka istraživanja također sugerišu da ljudi koji redovno jedu ribu obično imaju više sive materije u mozgu. Siva materija sadrži većinu nervnih ćelija koje kontrolišu donošenje odluka, pamćenje i emocije.

2. Borovnice

Ovo bobičasto voće obiluje antocijanima koji imaju snažno antiupalno i antioksidativno dejstvo. Antioksidansi djeluju protiv oksidativnog stresa i upale, stanja koja mogu doprinijeti starenju mozga i neurodegenerativnim bolestima.

 • Utvrđeno je da se neki od antioksidanata u borovnicama akumuliraju u mozgu i pomažu u poboljšanju komunikacije između moždanih ćelija.

  3. Kurkumu

  Kurkumin, glavni sastojak ovog začina, moćno je antioksidativno i antiinflamatorno jedinjenje koje može poboljšati pamćenje kod oboljelih od Alchajmera.

  Također može pomoći u čišćenju amiloidnih plakova koji su oblježje ove bolesti. Osim toga, kurkumin ublažava depresiju, jer povećava nivo serotonina i dopamina – hormona koji poboljšavaju raspoloženje.

  4. Brokoli

  Brokoli je prepun moćnih biljnih jedinjenja, uključujući antioksidante. Također je veoma bogat vitaminom K.

  U samo 160 g kuhanog brokolija nalazi se 100% preporučene dnevne doze ovog vitamina. Vitamin K je rastvorljiv u mastima i neophodan je za formiranje sfingolipida, vrste masti koja je gusto upakovana u moždane ćelije.

 • Nekoliko studija koje su obuhvatile starije osobe povezalo je veći unos vitamina K sa boljim pamćenjem i kognitivnim statusom. Osim vitamina K, brokoli sadrži niz jedinjenja koja mu daju antiinflamatorne i antioksidativne efekte, što može pomoći u zaštiti mozga od oštećenja.

  5. Sjeme bundeve

  Sjemenke bundeve sadrže moćne antioksidante koji štite tijelo i mozak od oštećenja slobodnih radikala. Također su odličan izvor magnezijuma, gvožđa, cinka i bakra. Svaki od ovih hranljivih sastojaka je važan za zdravlje mozga:

  Cink: Ovaj element je ključan za nervnu signalizaciju. Nedostatak cinka je povezan sa mnogim neurološkim stanjima, uključujući Alchajmerovu bolest, depresiju i Parkinsonovu bolest.

  Magnezijum: Neophodan je za učenje i pamćenje. Nizak nivo magnezijuma je povezan sa mnogim neurološkim poremećajima, uključujući migrenu, depresiju i epilepsiju.

  Bakar: Mozak koristi bakar da kontroliše nervne signale. A kada su nivoi bakra poremećeni, postoji veći rizik od neurodegenerativnih poremećaja, kao što je Alchajmerova bolest.

  Gvožđe: Na nedostatak gvožđa mogu ukazivati moždana magla i oštećene moždane funkcije.

  Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

  Ključne riječi: , , , , , ,