Subota, 20. Aprila 2024.
Tuzlanski.ba logo

Hrana koju je poželjno konzumirati kako biste smanjili rizik od Alzheimerove bolesti

Preuzmite sliku

Puno je stvari koje vam mogu pomoći da vježbate svoj mozak i održavate ga zdravim, ali nije toliko poznato da i vaša prehrana igra presudnu ulogu u smanjenju rizika od razvoja demencije i Alzheimerove bolesti.

Nedavno istraživanje pokazalo je da bi specifična prehrana, koja se naziva MIND dijeta, mogla smanjiti rizik od ovih bolesti. U nastavku vam predlažemo zdravu hranu koja vam može pomoći u smanjenu rizika od Alzheimerove bolesti, piše Bright Side.

Jagode su voće broj jedan koji trebate konzumirati

Bogate su flavonoidima koji su vrlo korisni za mozak. Tokom 20-godišnjog istraživanja sa hiljdama ljudi koji su konzumirali razno voće, istraživači su otkrili da oni koji su jeli uglavnom bobice imaju najsporije stope kognitivnog opadanja. Dakle, dodajte borovnice, jagode i brusnice svojim grickalicama; mozak će vam kasnije zahvaliti, prenosi Tuzlanski.ba.

  • Jagode-kao-lijek
  • Jedite zelje, kao što su to nekada govorile mame

    I bile su u potpunosti u pravu. Povrće je dobro za zdravlje na tolikom nivou, uključujući zdravlje mozga, zbog hranjivih sastojaka poput folata, flavonoida, vitamina E i karotenoida. Zeleno lisnato povrće poput špinata, ovratnika, zelena salata i kelj najbolje su opcije, a dokazano je da smanjuju stopu starenja mozga. Dakle, ne zaboravite uključiti salatu u obrok.

    Napravite svoju novu užinu sa orasima

    Umjesto prerađenih grickalica i slatkiša, odaberite šaku sirovih ili pečenih orašastih plodova, koji su bogati vitaminom E koji pomaže našem mozgu da funkcionira. Zbog svojih spojeva, zdravih masti, vlakana i antioksidanata pomažu našem cjelokupnom zdravlju. Također možete pokušati pomiješati orašaste plodove i bobice i napraviti kombinaciju za poticanje mozga.

  • Koristite maslinovo ulje više, sirovo i ukuhanju

    Ako znate nekoliko stvari o mediteranskoj prehrani, onda znate da je maslinovo ulje saveznik broj jedan za dobar i zdrav obrok. Liječnici savjetuju da u svoju prehranu ograničite bilo koja druga ulja ili maslac, uključujući maslinovo ulje – posebno ekstra djevičansko maslinovo ulje – koje djeluje kao zaštitnik našeg mozga protiv demencije.

    Dodajte ribu na svoj stol najmanje jednom sedmično

    Istraživanje je pokazalo da su ljudi stariji od 65 godina koji su stalno jeli ribu postigli bolji rezultat na testovima pamćenja u usporedbi s onima koji su jeli manje ili nisu ribu, a više vole meso. Riba uključuje zdrave masti, B-6 i B-12 koji su korisni za naš mozak. Prema prehrani MIND jednom sedmično je dovoljno.

    Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

    Ključne riječi: , ,