Srijeda, 24. Aprila 2024.
Tuzlanski.ba logo

Hrana koja ublažava bolove

Preuzmite sliku

Popularno

Ako se poslije dugog sjedenja osjećate ukočeno, a čim duže hodate imate bolove u zglobovima, promijenite način ishrane.

Obogatite jelovnik ribama i crvenim voćem, začinite čorbice i jela od mesa kurkumom, savjetuju nutricionisti.

  • riba
  • Riba “podmazuje” zglobove

    Morski plodovi i ribe, naročito one masne, odlični su izvori omega 3 masnih kiselina, DHA i EPA koje sprječavaju pojavu upale i bolove u zglobovima. Dovoljno je da tokom sedmice pojedete dvije masne ribe (losos, skuša…), pa da organizmu obezbijedite ove važne sastojke. Osim u ribama, omega 3 masnih kiselina ima i u orasima, hladno cijeđenom maslinovom ulju, uljanoj repici, jajima.

    Crveno voće sprječava upale

    Zahvaljujući jakom protivupalnom dejstvu, jagode, trešnje, ribizle, dudinje, kao i borovnice i crno grožđe, najbolji su saveznici protiv bolova u zglobovima. Bogato antioksidantima (polifenolima, vitaminom C i E, beta karotenom), ovo voće sprječava oksidaciju ćelija koja

  • kurkuma
  • prati upalne procese. Da bi se ublažili bolovi, trebalo bi pojesti 45 trešanja, 400 g crnog grožđa sedmično, ili šaku crvenog voća dnevno.

    Kurkuma za bolju pokretljivost

    Brojna istraživanja potvrdila su da polifenol kurkumin sadržan u omiljenom indijskom začinu, efikasno blokira citokine, supstance koje podstiču nastanak upala. Dokazano je da kod osoba koje pate od reumatoidnog artritisa kurkuma poboljšava pokretljivost zglobova. Preporučena dnevna doza je 375 mg kurkumina dnevno, ili 1 kašičica kurkuma začina. Za bolju pokretljivost preporučuje se i konzumiranje đumbira i crvenog bibera. (novosti.rs)

    Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

    Ključne riječi: , ,