Ponedjeljak, 26. Februara 2024.
Tuzlanski.ba logo

Hrana koja može pojačati bolove u zglobovima

Preuzmite sliku

Ako imate redovne bolove ili oticanje zglobova, poznajete bolnu frustraciju njihovog iznenadnog pogoršanja. Iako postoji više razloga zbog kojih neko može da osjeća stalne bolove u zglobovima, jedan od najčešćih razloga je artritis.

Možda mislite da je artritis samo jedna bolest, ali zapravo postoji više od 100 vrsta artritisa koje neko može da ima, a svi su povezani sa bolovima u zglobovima ili bolestima zglobova.

Iako je ovo nevjerovatno frustrirajuća bolest s kojom se može živjeti, postoje načini za ublažavanje bola i upravljanje oticanjem zglobova, a jedan od načina na koji to možete da učinite jeste ishrana.

Dodati šećeri

„Rafinisane ugljene hidrate i dodate šećere treba izbegavati ili smanjiti u prehrani pacijenata sa artritisom“, kaže dr Trista Best, „jer su vrlo upalni i mogu da izazovu pogoršanje artritisa“.

U anketi pacijenata sa reumatoidnim artritisom, deserti i pića zaslađena šećerom bili su među glavnim stavkama koje su pogoršavale simptome zglobova učesnika.

To ne znači da bi trebalo zauvek da se odreknete deserta, ali dobra ideja je da pratite koliko dodatog šećera unosite.  Možda ne bi bilo loše da se odlučite za prirodne šećere poput voća kada možete, prenosi N1.

Gluten

Za prosječnu osobu koja nema artritis, kvalitetna hrana koja sadrži gluten može da bude sasvim u redu i bezbjedna za konzumiranje. Nažalost, za one koji pate od stalnih bolova u zglobovima, gluten može da bude faktor koji doprinosi njihovim pogoršanjima.

Utvrđeno je da proizvodi koji sadrže gluten i pšenicu s vremenom mogu da dovedu do upale, a upala je direktno povezana sa bolovima i oticanjem zglobova.

U izveštaju objavljenom u „Open Rheumatology Journal“ zaključeno je da je biljna ishrana bez glutena pozitivno uticala na ublažavanje simptoma artritisa i bolova u zglobovima.

Prerađena hrana

Visoko prerađena hrana može da bude ukusna i pristupačna, ali ova hrana ima nuspojave, uključujući mogućnost pogoršanja bolova u zglobovima i upale.

Kako piše „Autoimmunity Reviews“, poznato je da prerađena hrana pogoršava simptome artritisa doprinoseći faktorima kao što su debljanje i povećana upala.

Ono što je važno napomenuti, ovde se ne govori o tome da nikada više ne smete uzeti ove namirnice, već o tome da smanjite njihov unos kako biste ublažili oticanje zglobova, piše Eat This, Not That. (Tuzlanski.ba)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , , ,