Petak, 29. Marta 2024.
Tuzlanski.ba logo

Hrana koja može da uzrokuje probleme sa želucem

Preuzmite sliku

Hrana nas snabdijeva hranjivim supstancama, daje nam energiju, a može i da nas zaštiti od nekih bolesti. Ali to ne važi za svu hranu.

U nekim slučajevima efekt hrane je upravo suprotan, pa tako određene namirnice mogu da prouzrokuju zdravstvene probleme. Konzumiranje takve hrane u velikim količinama može da optereti želudac koji ima važnu ulogu u varenju hrane, piše Eat This, Not That.

Mnoge prerađene namirnice prepune su nezdravih sastojaka koji mogu da izazovu iritaciju, pogoršaju postojeće ili prouzrokuju nove želudačne probleme. Osim toga, određene namirnice ne moraju da budu od koristi svima. Nekima će biti od koristi, a nekima ne.

Zbog nekih zdravstvenih problema povezanih sa želucem, poput gastroezofagealne refluksne bolesti (GERB) ili sindroma iritabilnog crijeva (IBS), određena zdrava hrana sadrži jedinjenja ili hranjive sastojke koji mogu da iritiraju želudac, što izaziva iritaciju, upalu i neprijatan osjećaj, prenosi N1.

Briga o crijevima je najvažnija kada je u pitanju cjelokupno zdravlje. Ukoliko se pobrinite da vaš probavni sistem funkcioniše  učinićete da vaše tijelo adekvatno preradi hranu i daje vam hranjive sastojke i energiju koja vam je potrebna.

Kako ne biste imali problema sa želucem potrudite se da izbjegavate određene namirnice.

Rafinisani ugljeni hidrati

Jednostavni ugljeni hidrati u rafinisanim žitaricama i visoko prerađenoj hrani poput čipsa, bijelog hljeba i gaziranog soka mogu da prouzrokuju nadutost, gasove i grčeve. Ono što možda nećete osjetiti je upala crijeva zbog lošeg izbora hrane.

„Mikrobi u crevima vole slatku hranu, tako da uspevaju i mogu da nadvladaju dobre mikrobe. Kada prevladaju dobre mikrobe, oni vam ne mogu pomoći i to dovodi do upale crijeva. Osim upale mogu da prouzrokuju tjeskobno raspoloženje“, kaže psihijatar sa Harvarda i školovani kuhar, dr Uma Naido.

Supa, šunka i druga hrana sa visokim procentom natrijuma

Prosječan tanjir supe sadrži više od 700 miligrama natrijuma., dok sendvič sa šunkom sadrži više od 1.117 miligrama.

„Poznato je da hrana sa visokim sadržajem soli šteti želudačnoj sluznici, povećavajući rizik od nastanka čira, pa čak i karcinoma želuca“, kaže doktor i naučnik William V. L.

Jogurt sa malo masnoće

Jedna šoljica može da sadrži više od šest kašičica ili više od 24 grama šećera. Toliko o zdravom međuobroku, on je više poput bombona. Previše šećera može da prouzrokuje probleme poput nadutosti, zatvora, sindroma iritabilnog crijeva i dijareje.

„Pokazalo se da ishrana bogata šećerom može da smanji mikrobnu raznolikost u crijevima nakon samo sedmicu dana. Pokazalo se da je gubitak mikrobne raznolikosti u crijevnoj mikrobiotici povezan sa većinom ljudskih bolesti koje pogađaju zapadne zemlje. Te bolesti uključuju upalne bolesti crijeva, gojaznost, karcinom i autizam, navodi se u izveštaju „Uticaj crijevnih bakterija na ljudsko zdravlje i bolesti“ u „International Journal of Molecular Sciences“, kaže dr Džinan Bana, vanredni profesor nutricionizma na Univerzitetu Havaji.

Začinjena hrana

Začinjena hrana može da bude dobra za neke ljude, ali može da izazove i veoma neprijatnu dijareju.

Iako je studija u BMJ zabeležila da su ljudi koji su jeli začinjenu hranu skoro svakog dana u sedmici imali 14 posto smanjen rizik od smrtnosti u poređenju sa onima koji su rijetko jeli čili papričicu.

Drugo istraživanje iz „Neurogastroenterology & Motility“ unazivalo je na to da što se češće jede začinjenija hrana, pogotovo ako ste mladi i ženskoog ste pola, češći su neprijatni gastrointestinalni simptomi.

Hrana koja sadrži kapsaicin, sastojak koji čiliju daje jačinu, može da nadraži sluznicu želuca, što izaziva mučninu, povraćanje, bolove u stomaku i dijareju.

Pržena hrana, sok od narandže, kafa i alkohol

Popis namirnica koje mogu da iritiraju želudac i mogu da pogoršaju gastritis dugačak je i raznolik, prema gastroenterologu dr Madanu Kumaru.

„Kofein u kafi iritira sluznicu želuca, ali čak i zdravi izbori poput agruma, soka od pomorandže i soka od paradajza mogu da iritiraju sluznicu želuca“, dodao je dr Kumaru.

Ostale namirnice na dugom spisku potencijalnih nadražujućih sastojaka uključuju prženu hranu, mliječne proizvode, gazirana pića, masnu hranu, čokoladu i alkohol. Sve što je duboko prženo, poput pomfrita i piletine, može da pokrene gorušicu i refluks kiseline.

FODMAP ugljieni hidrati

Ti ugljikohidrati mogu da izazovu bolove prilikom puštanja gasova i nadutost kod ljudi koji su na njih osjetljivi, posebno onih koji pate od sindroma iritabilnog crijeva.

FODMAP je skraćenica od fermentabilnih oligosaharida, disaharida, monosaharida i poliola, koji su šećeri kratkog lanca koje tanko crijevo slabo apsorbuje, kažu sa Johns Hopkinsa.

„Mnoge cjelovite žitarice, voće i povrće sadrže ova jedinjenja, pa ishrana sa niskim udelom FODMAP-a može da bude prilično ograničavajuća“, kaže dr Julie Miller Jones, profesorica nutricionizma i dodaje:

„Neki od najčešćih FODMAP jedinjenja su fruktoza, koja se nalazi u voću, povrću i dodatnim šećerima poput kristal šećera i kukuruznog sirupa, laktoza, koja se nalazi u mleku i drugim mlečnim proizvodima,  fruktani su u mnogim žitaricama, uključujući pšenicu i ječam, galaktani su rasprostranjeni u mahunarkama i polioli se nalaze u zaslađivačima poput sorbitola i ksilitola, kao i u voći i povrću. Budući da je FODMAP veoma ograničavajuća, preporučuje se da tokom cijelog postupka radite sa profesionalnim registrovanim dijetetičarom“.

Vještački zaslađivači

Vještački zaslađivači poput sukraloze i aspartama koji se nalaze u „dijetalnoj“ hrani poput gaziranih pića i slatkiša bez šećera mogu da prouzrokuju neravnotežu mikrobioma u crijevima.

„Konzumiranje vještačkih zaslađivača negativno utiče na mikrobiološku aktivnost crijeva, što može da prouzrokuje širok spektar zdravstvenih problema“, smatra dr Ariel Kushmaro.

Energetski napici

Energetska pića sadrže kofein i druge stimulanse kao i vitamin B3 topiv u vodi poznat kao niacin.

Pokazalo se da visok sadržaj kofeina i/ili niacina u tim pićima, uz ostale simptome, prouzrokuje želudačne tegobe i mučninu. Iako je rizik od toksičnosti niacinom nizak, to može da se dogodi, tvrdi nutricionista iz Filadelfije Bet Ogest i dodaje:

„Kako je moguć preteran unos, prvo provjerite naljepnicu da vidite koliki postotak preporučene dnevne doze sadrže ta energetska pića“.

Znakovi toksičnosti niacinom uključuju vrtoglavicu, nizak krvni pritisak, umor, glavobolju, uznemireni želudac, mučninu, zamagljen vid i upalu jetre.

Šećerne žitarice

„Neorganske žitarice koje se koriste u šećernim žitaricama, a posebno u zobi odnosno ovasu, sadrže herbicide poput glifosata koji mogu da naštete crijevima“, kaže dr Polzin.

Neravnoteža u crijevnim bakterijama može da dovede do gastrointestinalnih problema i bolesti poput dijabetesa tipa 2, gojaznosti, karcinoma i depresije. (Tuzlanski.ba)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: ,