Nedjelja, 31. Maja 2020.
Tuzlanski.ba logo
Preuzmite sliku

Hirurška maska, šal i marama neće vas zaštititi: Koju, kada i zašto koristiti zaštitne maske kada je zagađen zrak?

Ukoliko boravite vani više sati dok je zrak zagađen ‘Opasno’ prema Indeksu kvaliteta zraka (veći od 300), izloženost se može smanjiti nošenjem maske.

Kada je zrak Vrlo nezdrav, maske bi morali nositi svi koji po prirodi posla borave vani: poštari, policajci na raskrsnicama, radnici na gradilištima…

Osobe oboljele od hronične bolesti pluća ili srca, starije osobe i trudnice trebaju ili izbjegavati da uopšte izlaze vani ili vanjske aktivnosti smanjiti na minimum kad je kvalitet zraka označen kao Vrlo nezdrav (Indeks kvaliteta zraka veći od 200). Ukoliko moraju boraviti napolju, izloženost treba smanjiti upotrebom maske. Ako pod maskom osjete neugodu, mogu masku skinuti i odmoriti se.

Kako odabrati masku?

Potražite masku s oznakom EN 149: one su namijenjene smanjenju izloženosti zagađujućim materijama u zraku: česticama, gasovima i pari. Prema sposobnosti zadržavanja lebdećih čestica, klasifikovane su u tri klase: FFP1 može zadržati 80 posto čestica nošenih zrakom, FFP2 – 94 posto, a FFP3 – 99 posto. Za zaštitu od zagađenja lebdećih čestica u zraku preporučuje se korištenje maske sa oznakom EN 149, FFP2 ili EN 149, FFP3.

Da li pomaže nošenje hirurške maske, šala ili marame?

Obične hirurške maske ne mogu efikasno filtrirati opasne fine lebdeće čestice (manje od 2,5 mikrona), premda pravljenjem barijere između nosa i usta smanjuju neugodu. Šal i marama ne mogu zaštititi od finih lebdećih čestica.

Da li je hirurška maska isto što i maske EN 149 FFP2 ili FFP3?

Hirurške maske i maske EN 149 služe različitim namjenama. Hirurške maske su dizajnirane da zaštite okolinu od pljuvačke onoga koji nosi masku. Zdravstveni radnici nose maske da ne bi svojim bakterijama inficirali pacijente.

Maske EN 149 dizajnirane su da osobu koja ih nosi zaštite od lebdećih čestica. Maska može pružiti visok nivo zaštite od lebdećih čestica pod uslovom da se pravilno stavi na lice i da tokom nošenja dobro prianja na lice.

Kako se stavlja maska?

Masku stavite na lice tako da vam prekrije nos i bradu. Prebacite vrpce preko glave, jednu vrpcu postavite ispod, drugu iznad ušiju. Čvrsto pritisnite metalni ili plastični dio na vrhu maske tako da maska što bolje prione uz lice.

Koliko se dugo maska može koristiti?

Masku morate zamijeniti čim disanje pod maskom postane otežano ili kada se maska zaprlja iznutra.

Gdje je moguće nabaviti maske?

Maske EN 149, FFP2 ili FFP3 kod nas je moguće kupiti u prodavnicama opreme za zaštitu na radu, apotekama, a u posljednje vrijeme i preko internetske prodaje.

Koliko koštaju maske?

Cijena se obično kreće od dvije do 10 KM po komadu. Viša cijena maske ne znači i da će maska pružiti bolju zaštitu. (Oslobodjenje.ba)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje