Utorak, 7. Februara 2023.
Tuzlanski.ba logo

Gušila sam se, plakala i tresla se od straha: Šta se događa u tijelu kada osjećamo anksioznost?

Preuzmite sliku

Magazin Oblakoder je 2019. godine sproveo anketu o anksioznosti među mladima u kojoj je učestvovalo 160 ispitanika starosne dobi od 18 do 33 godine.

Gotovo polovina ispitanika (47,5%) reklo je se često osjeća anksiozno, čak 40,5% reklo je kako se ponekad osjećaju anksiozno, dok samo 9,5% ispitanika kaže kako im ovaj osjećaj nije poznat.

U ovakvim situacijama kažu da je dominantan veoma loš predosjećaj.

“Gušila sam se, plakala i tresla se od straha”; “Osjećao sam se potpuno uplašeno za svoje mentalno zdravlje”; “Bio sam van apsolutne kontrole svog razuma”, ovim riječima neki od njih opisuju svoje osećaje u toku paničnog napada.

 • Anksioznost se uglavnom povezuje sa mentalnim zdravljem, ali ovo emotivno stanje može uticati i na zdravlje organizma i uzrokovati da se ispolje određeni fizički simptomi.

  Anksiozni poremećaj podrazumijeva konstantnu zabrinutost, nervozu i strah, a takva osjećanja sprečavaju da slobodno obavljamo svakodnevne aktivnosti. Svi ljudi su podložni ansksioznim stanjima u trenucima većih problema, velikih odluka ili kada ih negativno iznenadi neka situacija, ali konstantna anksioznost predstavlja poremećaj koji je neophodno liječiti kod stručnog lica.

  Fizički simptomi koji ukazuju na anksioznost su: ubrzano kucanje srca, brzo disanje ili hiperventilacija, znojenje, umor, malaksalost, vrtoglavica, otežana koncentraciuja, nesanica, problemi sa varenjem, osjećate se previše hladno ili previše toplo, bol u grudima, mučnina, drhtanje ruku.

 • Stručnjaci smatraju da se anksioznost razvija u dijelu mozga koji se naziva amigdala, odnosno dio mozga koja reaguje na emocije. Kada osoba postaje anksiozna ili uznemirena, mozak počinje da šalje signale ostalim dijelovima tijela, a organizam počinje tada da se brani i u tijelu nastaje neravnoteža. Promjene u organizmu se naročito javljaju zbog lučenja hormona stresa, kortizola i adrenalina.

  Anksiozni poremećaj može da utiče na disanje, respiratorni sistem, kardiovaskularni sistem, imunitet, sistem organa za varenje i urinarni trakt.

  Napomena: Ukoliko osjećate bilo kakve simptome koji ukazuju na anksioznost, potražite pomoć stručnog lica. (luftika.rs)

  Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

     
  Ključne riječi: , , ,