Četvrtak, 28. Marta 2024.
Tuzlanski.ba logo

Gubitak samo 5 posto tjelesne težine značajno nam poboljšava zdravlje

Preuzmite sliku

Smanjite li tjelesnu težinu za samo 5 posto, poboljšat ćete zdravlje, smanjit ćete rizik dijabetesa tipa II i srčanih bolesti. Relativno mali broj izgubljenih kilograma dat će velike koristi, umanjit će rizike obolijevanja i potaknuti funkciju jetre i mišića, kaže istraživanje objavljeno u Cell Metabolism. Po prvi puta se, naime, prati što znači maleni gubitak težine prema na drastičnom gubljenju kilograma, za opće zdravlje.

Istraživanje sa Washington University School of Medicine, rađena je na 40 pretilih ljudi od kojih nitko nije imao dijabetes. Sudionici su nastojali su održati težinu odnosno izgubiti 5 do 10 posto. Odgovor cijelog tijela, organa i stanica uspoređen je prije i nakon gubitka težine, piše Telegram.

Devetnaest pacijenata koji su izgubili 5 posto težine poboljšalo je funkcijustanica koje luče inzulin, hormon koji luči gušterača. On je transporter koji omogućava glukozi da iz krvi prodre u tjelesne stanice gdje se pretvara u energiju potrebnu tijelu.

Mali gubitak težine smanjuje rizik od dijabetesa

Ljudi sa niskom osjetljivošću na inzulin trebaju veće količine inzulina da bi držali šećer stabilnim. Ljudima koji su rezistentni na inzulin, glukoza se zadržava u krvi umjesto da je stanice apsorbiraju što može dovesti do dijabetesa tipa II. Smatra se i da inzulin ohrabruje tijelo da dodatnu energiju pohranjuje kao mast, pogoršavajući tako pretilost.

Nakon gubitka 5 posto težine, kod ljudi sa osjetljivošću na inzulin, količina masnog tkiva, mišićne mase i jetre se poboljšala, smanjujući rizik dijabetesa. Cjelokupna količina masnog tkiva u tijelu se smanjila i imali su puno manje masti u jetri. Devet pacijenata nastavilo je gubiti na kilaži dosegnuvši 15 posto gubitka ukupne težine. Zbog toga su daljnje povećali mišićno tkivo i osjetljivost na inzulin.

Ne reaguju svi organi na isti način

Ali, daljnjim gubitkom težine nije se poboljšala osjetljivost na inzulin u jetri i masnom tkivu. Zaključak je da je daljnji gubitak težine dobar, ali ne reaguju svi organi na isti način. Mišićno tkivo reagira na gubitak kilograma, ali jetra i masno tkivo dosegnu maksimum kod gubitka već od 5 posto. Niti markeri upale koji su pojačani kod pretilih ljudi, ne mijenjaju se mnogo kako sudionici više gube na težini.

Slijedeća studija bi se trebala proširiti na ljude sa dijabetesom tipa II da se vidi da li će jednako reairati na srazmjerno mali gubitak težine. Pretili ljudi značajno reagiraju na mali gubitak težine, ne mora se izgubiti puno kila da bi to za zdravlje bilo korisno. (Tuzlanski.ba)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , ,