Nedjelja, 4. Decembra 2022.
Tuzlanski.ba logo

Gripa i trudnoća imaju nekoliko zajedničkih simptoma…

Preuzmite sliku

Budući da simptomi gripe mogu biti uobičajeni i za neke druge pojave, kao što su one koje donosi trudnoća, može biti teško detektovati šta se tačno događa u vašem tijelu.

Kako se ispostavilo, neki simptomi slični gripi i simptomi trudnoće mogu djelovati slično, zbog čega je teško odrediti u čemu je stvar, što baš i ne sluti na dobro u današnje vrijeme obilja virusa.

Tri velika preklapanja simptoma gripe i trudnoće: umor, mučnina i glavobolja

“Osjećaj iscrpljenosti simptom je koji se može preklapati u trudnoći i gripi”, kaže za Romper dr. Kameelah Phillips, certificirana ginekologinja i osnivačica Women's Health Calla.

Možda ćete se osjećati da vam je teže ustati iz kreveta ujutro ili da očajnički želite drijemati tokom dana. Centri za kontrolu i prevenciju bolesti (CDC) napominju da je umor definitivno simptom gripe i nije tako čest kod tipičnih prehlada, a da se ljudi s gripom često osjećaju kao da nemaju snage niti sjediti, prenosi index.hr.

Istodobno, osjećaj iznimnog umora također je jedan od najčešćih znakova rane trudnoće. Vaše se tijelo priprema za gomilu promjena, a sve vaše dodatne kalorije odlaze u maternicu, uzimajući ostatku vašeg tijela mnogo potrebne energije.

Mučnina i povraćanje stereotipno su izdajnički znakovi trudnoće, ali su također uobičajeni simptomi gripe. “Gubitak apetita, koji je također simptom gripe, također se može primijetiti u trudnoći kao rezultat mučnine i povraćanja”, kaže Romperu dr. Tami Prince. CDC napominje da povraćanje i proljev također mogu biti simptomi gripe, ali se češće javljaju kod djece, a ne kod odraslih.

Bolovi su zloglasni simptomi gripe, kao i glavobolje, prema CDC-ju. Međutim, bol u glavi također može biti uobičajena u ranoj trudnoći jer blage, ali česte glavobolje mogu biti rezultat povećanja volumena krvi u vašem tijelu.  (Tuzlanski.ba)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

   
Ključne riječi: , ,