Subota, 20. Aprila 2024.
Tuzlanski.ba logo

Gotovo sve probleme riješite pomoću – ĐUMBIRA

Preuzmite sliku

Ljekovita svojstva đumbira poznata su hiljadama godina u nazad. U kineskim zapisima, od oko 4. stoljeća prije Krista, spominje se učinkovitost đumbira u liječenju mučnina, bolova u trbuhu, krvarenja te reumatizma.

Treba napomenuti i kako se đumbir u 16. stoljeću koristio kao prirodno sredstvo protiv kuge.

U današnje vrijeme đumbir se koristi u liječenju smanjenog apetita, mučnine i povraćanja, želučanih problema, boli u mišićima, boli kao posljedice menstrualnih tegoba, artritisa, infekcija gornjeg respiratornog sistema i bronhitisa.

Treba naglasiti pozitivne učinke đumbira na probavu koju potiče i olakšava. Nadalje, đumbir potiče rad crijeva te sprječava nastanak oštećenja sluznice želuca, odnosno preventivno djeluje na pojavu čira.

Energetska i nutritivna vrijednost na 100 g:

Energetska vrijednost 80 kcal

Masti 0,85 g
Ugljikohidrati 17,77 g
Vlakna 2 g
Proteini 1,80 g
Vitamin C 5 mg
Vitamin E 0,26 mg
Vitamin B6 0,16 mg
Tiamin 0,3 mg
Riboflavin 0,3 mg
Niacin 0,75 mg
Pantotenska kiselina 0,20 mg
Kalij 415 mg
Kalcij 16 mg
Fosfor 34 mg
Magnezij 43 mg
Željezo 0,60 mg
Cink 0,34 mg
Bakar 0,23 mg
Mangan 0,23 mg
Selen 0,70 μg

Čaj od svježeg đumbira

Sastojci:
– 1 l vode
– 5 cm korijena đumbira
 
Priprema:

Vodu prokuhajte nakon čega dodajte nasjeckani korijen đumbira i nastavite kuhanje u trajanju od 5 min. Nakon sto ga procijedite, čaj popijte topao. Preporučuje se da čaj zasladite medom. (Index.hr)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: