Petak, 27. Maja 2022.
Tuzlanski.ba logo

Glavne razlike između rane trudnoće i PMS-a

Preuzmite sliku

Simptome poput pojačanog apetita, osjetljivih grudi i razdražljivosti najčešće se povezuje sa PMS-om, ali vrlo slični simptomi se pojavljuju i tokom rane trudnoće

Hormoni u oba slučaja izazivaju promjene u tijelu, ali kako ih razlikovati?

Implantacijsko krvarenje

Jedan od prvih znakova trudnoće koji se često može zamijeniti menstruacijom je implantacijsko krvarenje. Pojavljuje se od 6 do 12 dana od začeća, kada se embrion nastanjuje u zid maternice i izaziva lagano krvarenje ispraćeno grčevima. S obzirom na to da svi simptomi ukazuju na menstruaciju, treba obratiti pažnju na količinu krvarenja koja je u ovom slučaju znatno manja.

 • menstruacija bolovi
 • Osjetljivost grudi

  Iako su osjetljive, grudi spadaju u najčešći simptom PMS-a, ali one su i prvi od simptoma trudnoće, kada u tom slučaju grudi postaju otečene, a auerole tamnije. Osim toga osjetljivost grudi kod rane trudnoće ne prestaje nakon nekoliko dana, već postaje sve učestalije.

  Neuobičajen umor

  Iscrpljenost tokom uobičajenih aktivnosti, pojačana potreba za odmorom i učestali umor su neki od prvih znakova trudnoće. Oni se najčešće javljaju u prvom tromjesečju kada se tijelo navikava na nove promjene.

  Čest odlazak do toaleta

  Učestalo mokrenje koje nije ispraćeno grčevima i bolovima, kako to obično bude kada se radi PMS-u jedan je od simptoma trudnoće. To se događa zbog širenja maternice, koja pritišće mjehur. Tokom trudnoće tijelo prirodno proizvodi više tekućine, tačnije javlja se potreba za tekućinom jer je žeđ pojačana.

 • Mučnina i osjetljivost na mirise

  Pojačana potreba za određenim okusima, slanim ili slatkim, dobro je poznat simptom PMS-a, kao i osjećaj teškog želuca. Ali, on nije jednak osjećaju mučnine koju prati povraćanje, naime takve nuspojave javljaju se ujutro i navečer, a dobro su poznate kao simptomi trudnoće.

  Blaga vrtoglavica

  Nagle vrtoglavice i osjećaj slabosti kod PMS-a se najčešće javljaju kao posljedice velikih bolova koji nestaju kada se ciklus završi. Ali, ukoliko se takvi simptomi nastave duži period, a menstruacija izostane, to ukazuje na trudnoću. Naime slabost uzrokuje širenje maternice koja stvara pritisak u arterijama nogu i pad krvnog pritiska.

  Povišena temperatura

  Povišena temperatura tijela i česti naleti vrućine su najčešći simptomi rane trudnoće. Česta vrućina najčešće je ispraćena znojenjem i osjećajem nelagodnosti. (Miss7.hr)

  Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

     
  Ključne riječi: , , ,