Utorak, 7. Februara 2023.
Tuzlanski.ba logo

Fizička neaktivnost za 30 dana može da izazove ozbiljne probleme

Preuzmite sliku

Stručnjaci sa zagrebačkog Kineziološkog fakulteta (KIF) upozoravaju na velike probleme koji dolaze nakon samo 30 dana fizičke neaktivnosti, a istraživanje provedeno za cijeli svijet pokazuje značajan pad aktivnosti ljudi tokom pandemije izazvane širenjem koronavirusa.

U Hrvatskoj je zabilježeno smanjenje aktivnosti na otvorenom od 21 % u odnosu na isto vrijeme prošle godine.

‘Nakon samo 30 dana fizičke neaktivnosti dolazi do značajnog slabljenja funkcija srca i žila, narušava se metabolizam glukoze, smanjuje se gustoća kostiju i količina mišića”, upozorio je docent Kineziološkog fakulteta dr. sc. Maroje Sorić.

Vanredni profesor na KIF-u i kondicijski trener hrvatske nogometne reprezentacije Luka Milanović rekao je da postoji stručni konsenzus oko minimalne količine kretanja u jednom danu, a procjenjena je na 5000 koraka.

“Deset hiljada koraka se smatra optimalnom količinom kretanja. Drugim riječima, pet hiljada koraka za preživljavanje, a deset hiljada za kvalitetu života. Trenutno se nalazimo u začaranom krugu smanjene fizičke aktivnosti koja nam oslabljuje imunitet i tako nas čini podložnijima zaraznim bolestima. Ta ista fizička neaktivnost nas vodi i prema kroničnim nezaraznim bolestima, zbog kojih u ovoj pandemiji možemo biti životno ugroženi”, istaknuo je Milanović.

Hrvatski kineziolozi upozoravaju da nakon dvosedmične neaktivnosti značajno opada maksimalan primitak kisika, ali ako opterećenja dolaze u pravo vrijeme, adaptacija će biti pozitivna.

Za početak te pozitivne prilagodbe dali su i nekoliko preporuka:

“Pokušajte svakih 30-60 minuta sjedenja prekinuti kratkim ustajanjem i istezanjem. Zavolite stepenice, 10 spratova dnevno za početnike, a 20 i više spratova za napredne. U slučaju dugog sjedenja ili ležanja napravite nekoliko vježbi mobilnosti i aktivacije mišića koji vas drže uspravnima. Svaki dan vježbanjem podignite frekvenciju srca, način i trajanje prilagodite trenutnoj fizičkoj formi. Uključite vježbe disanja. Vodite računa o uravnoteženoj prehrani, unosu tekućine i kvalitetnom snu.”

Kineziolozi ističu da je ovo idealno vrijeme za promjenu i podizanje razine aktivnosti, ako ste u prethodnom razdoblju bili manje aktivni, jer za nekoliko sedmica očekujemo vraćanje mnogih obaveza koje su tražile izlazak iz kuće.

Preporučuju najmanje pet hiljada koraka dnevno i podsjećaju da se tijelo može aktivirati i tokom svakodnevnih aktivnosti, kao što su telefonski razgovori. Istraživanja pokazuju da se tokom jedne minute telefonskog razgovora napravi oko 80 koraka. (Hina)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje