Utorak, 19. Januara 2021.
Tuzlanski.ba logo

Evo zbog čega je dobro jesti tamnu čokoladu

Preuzmite sliku

Nutricionisti oduvijek napominju kako i deserti mogu biti zdravi, a zna se i da je to moguće samo ako ne sadrže previše šećera ni druge upalne namirnice koje ‘ruše’ imunološki sistem.

Kakao je zato namirnica idealna za deserte zbog kojih nećete osjećati grižnju savjesti, ‘super namirnica’ s brojnim blagodatima za naše zdravlje, a smatra se i jednom od najhranjivijih namirnica na svijetu. A od nedavno je poznato da pozitivno utječe i na mozak.

Istraživanje objavljeno u časopisu Scientific Reports otkrilo je tako da antioksidanti flavanoli iz kakaa kod mladih i zdravih odraslih osoba, održavaju krvožilni sistem mozga, popravljaju moždane funkcije i unapređuju kognitivne performanse.  Istraživači sa Sveučilišta u Birminghamu i sa Sveučilišta Illinois u Urbana-Champaignu promatrali su 18 odraslih muškaraca u dobi između 18 i 45 godina. Osim spola i godina, uvjet za sudionike bio je da nisu pušači i da u anamnezi nemaju povijest bolesti mozga, srca, krvnih žila ili dišnog sustava.

  • Muškarci su onda nasumce podijeljeni u dvije skupine: jednu koja je konzumirala kakao bogat flavanolom, i drugu koja je dobivala prerađeni kakao s vrlo niskom razinom flavanola – a niko naravno nije znao koju vrstu kakaa jede. Dva sata nakon konzumiranja kakaa istraživači bi zamolili sudionike da punom snagom udišu zrak koji je sadržavao 5% ugljičnog dioksida, što je inače standardna metoda za poticanje vaskularne moždine kako bi se utvrdilo kako brzo reagira.

    “Normalni odgovor tijela na ugljični dioksid je povećati protok krvi u mozak, dovodeći tako i više kisika i dopuštajući mozgu da eliminira više ugljičnog dioksida”, objasnila je koautorica istraživanja dr. Gabriele Gratton.

  • “Oni koji su jeli kakao s velikom koncentracijom flavanola bolje su se mogli braniti od viška ugljičnog dioksida, tj.kod njih je postupak oksigenacije (povećanja kisika i smanjenja CO2) bio puno brži. Oksigenacija se kod te skupine odvijala čak triput brže”, naglasila je Gratton.

    Skupina koja je dobivala flavanol nadmašila je drugu skupinu i u sposobnosti rješavanja kognitivnih testova, a rezultati su im bili bolji za otprilike 11%. Zaključak je kako kvalitetan kakao s visokim sadržajem flavanola može imati mnoge blagodati za mozak, pa nemojte tražiti isprike za napraviti desert pun tamne čokolade – jer to je i jedina čokolada koja nam čini dobro. (vecernji.hr)

    Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

    Ključne riječi: , , ,