Nedjelja, 27. Novembra 2022.
Tuzlanski.ba logo

Evo zašto biste trebali izbjegavati ostavljati čašu vode u blizini svog kreveta

Preuzmite sliku

Većina liječnika preporučuje piti 8 čaša vode dnevno kako biste ostali hidrirani. Ali, mnogi se bore da ispune potrebnu količinu unosa vode, pa koriste različite metode kako bi se podsjetili da zadrže ovu zdravu naviku, piše Bright Side.

Stavljanje čaše vode na noćni ormarić dobar je podsjetnik da popijete gutljaj ujutro. Međutim, zadržavanje vode u blizini vašeg kreveta možda nije korisno koliko ste mislili, prenosi Tuzlanski.ba.

Prašina ili komarci mogu završiti u vašoj vodi

 • Sipajući vodu u otvorenu čašu i ostavljajući je do jutra može je učiniti osjetljivijom za različite vrste osvajača. Postoji mogućnost da komarci, muhe i drugi insekti završe u vašoj čaši tokom noći. Nekoliko prašine i drugih nečistoća također može ući u vašu vodu dok spavate i možda je ne biste primijetili dok prvo pijete vodu.

  Voda može da promijeni ukus

 • Ako svoju čašu napunite vodom iz slavine, ona vjerovatno sadrži hlor koji je dodan za dezinfekciju. Ali, hlor će početi isparavati tokom noćnih sati, mijenjajući ukus vode. Kao rezultat, možda mislite da voda ima malo ustajalog vremena ako ste navikli gutljati po svježoj vodi iz slavine.

  Vaša se voda pretvara u savršeno uzgajalište mikroba

 • Kada popijete gutljaj vode, prebacite milione bakterija iz usta u čašu, a potom u vodu. Dakle, ako odlučite popiti vodu iz te čaše navečer, dok pokušavate zaspati, klice će se unijeti unutra i umnožiti do jutra.

  Potencijalna opasnost od požara

 • Mnogi ljudi imaju utičnice ili drže uređaje za punjenje poput svojih telefona u blizini kreveta. Dakle, ako stavite čašu vode na noćni ormarić i zatim je slučajno oborite rukom, voda se može razliti, što može dovesti do potencijalne prijetnje elektronike i opasnosti od kratkog spoja.

  Vaša voda postaje malo kiselija

 • Kad svoju vodu ostavite u otvorenoj čaši, ona može apsorbirati malu količinu ugljičnog dioksida, lagano mijenjajući pH ravnotežu. Kao rezultat, vaša voda može postati malo kiselija s nižim nivoom pH. To neće utjecati na vaše zdravlje, ali može promeniti ukus vode, čineći je manje prijatnom za piće.

  Zadržavanje čaše vode u blizini kreveta može vam poremetiti san

 • Ako stalno imate na vidiku čašu vode, posebno ako se borite sa zaspavanjem, tijekom noći možete početi piti vodu i pojačati poriv da odete u kupaonicu. A ako to učinite nekoliko puta noću, može vam upropastiti ciklus spavanja, oduzeti vam dobar noćni san i ostaviti vas ujutro umornim i iscrpljenim. (Tuzlanski.ba)

  Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

     
  Ključne riječi: , , ,