Subota, 20. Aprila 2024.
Tuzlanski.ba logo

Evo šta se događa vašem tijelu kada jedete začinjenu hranu

Preuzmite sliku

Neka su jela toliko začinjena da kuhari moraju koristiti gas masku dok kuhaju kako bi zaštitili oči od opekotina.

Jesti takvu hranu neporeciv je uticaj na cijelo tijelo. Ali malo je ljudi svjesno pozitivnih i negativnih učinaka s kojima će se morati suočiti. Ovo samo neki od tih učinaka na vaše tijelo, piše Bright Side.

Možete izgubiti težinu

Jesti začinjenu hranu jednostavan je način sagorijevanja viška masnoće. Ništa ne može zamijeniti vježbanje i zdravu prehranu, ali kapsinoidi koji se nalaze u paprikama ne mogu naštetiti. Poznati su po povećanju potrošnje energije i smanjenju tjelesnih masti, prenosi Tuzlanski.ba.

  • Vaša tolerancija na bol će se povećati

    Teško je povjerovati, jer je jedenje začinjene hrane samo po sebi bolno za neke ljude. Međutim, stručnjaci sugeriraju da kapsaicin može ciljati posebnu tvar u našem mozgu koja je odgovorna za bolne osjećaje. Vara naš mozak kako bi ignorisao bol.

  • Vaš imunološki sistem će se poboljšati

    Dok uživate u toploj hrani, vaše se tijelo obogaćuje antioksidansima. Posebno je korisno u sezoni gripe, jer nas antioksidanti štite od klica koje napadaju naše tijelo. Ako se već osjećate pod vremenskim neprilikama, skuhajte nešto s čili papričicom, kako bi imunitet bio jak.

  • Postoji šansa da ćete živjeti duže

    Ovo istraživanje pokazalo je da su oni koji su jeli začinjenu hranu 6-7 dana u sedmici imali 14% nižu stopu smrtnosti. Istraživanje je posmatralo ljubitelje začinjene hrane neovisno o drugim faktorima rizika, pa začinjena hrana neće pomoći onima koji imaju nezdrav način života.

  • Vaša potrošnja šećera će se smanjiti

    Više nije tajna da je šećer strašan za vaše zdravlje, ali smanjenje njegove količine nije lako. Stručnjaci kažu da bi dodavanje začinjenih jela na jelovnik s vremena na vrijeme moglo pomoći u borbi protiv želje za šećerom. Slično je pijenju čaše soka od narandže nakon pranja zuba – nakon što pojedemo nešto ljuto, obično ne želimo ništa slatko. Još samo jedan razlog za dodavanje čili sosa!

  • Vaši okusni pupoljci će patiti

    Vaš jezik će prvi osjetiti negativne posljedice vaše želje za začinjenom hranom. Vaš će jezik osjetiti prženje i to nije samo osjećaj, to će biti stvarna opekotina. Zbog toga nećete moći okusiti toliko okusa kao prije, ali ne brinite, ovo je samo privremeno. Vaši receptori za ukus će se oporaviti, osim ako dugo ne jedete previše začinjene hrane svakodnevno.

  • Može izazvati alergijsku reakciju

    Neki ljudi kažu da im je otečeno lice i svrbež ujutro nakon što jedu začinjenu večeru. To se može dogoditi jer paprika vjerovatno izaziva alergije. Za neke ljude je ova reakcija samo prirodna reakcija tijela na začin. Da bismo razumjeli zašto se to dogodilo i kako to spriječiti, možda će biti potrebno posjetiti doktora.

  • Problemi sa stomakom mogu se pogoršati

    Ako imate osjetljiv želudac, jesti začinjenu hranu je loša ideja. Prvo, može vam stvoriti dijareju. Razlog zašto je kapsaicin, koji ima pozitivne učinke na tijelo, ali općenito govoreći, iritantan nam je. Uz to, može izazvati privremeni gastritis, ili ako već imate problema sa želucem, oni će se vjerovatno pogoršati.

  • Može povećati žgaravicu

    Paprika uključuje kombinaciju kiselina i kad ih konzumiramo previše, zidovi želuca počinju gorjeti. Ovo se stanje može dugoročno pogoršati i postati hronično. Stoga vam nije u najboljem interesu prekomjernu upotrebu hrane prepune vrućine. Ako već imate žgaravicu, pokušajte piti mlijeko ili opekotine ohladite sladoledom. (Tuzlanski.ba)

  • Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

    Ključne riječi: , , ,