Ponedjeljak, 28. Septembra 2020.
Tuzlanski.ba logo
Preuzmite sliku

Evo šta se događa s vašim mozgom ako odmah nakon buđenja gledate mobitel

Gotovo svako odmah nakon buđenja uzme pametni telefon u ruke i počne pregledavati sve, svejedno radi li se o propuštenom chatu, onome što se preko noći dogodilo u svijetu ili „snoozamo“ alarm na neko vrijeme.

Postalo je sasvim normalno gledati u mobitel direktno nakon buđenja. Ignorišući pomisao da bi to moglo imati neki uticaj na vaše tijelo – a to ima posljedice.
 
Tehnologija otima vaša čula

Stručnjaci ukazuju na to da takvo ponašanje može imati iznenađujući uticaj na vaš mozak te nivo stresa. Autor i „trend-prognozer“ Michael McQueen kaže da je prvih deset minuta vašeg dana odlučno za to kako će proći ostatak dana. Ako počnete odmah gledati svoj pametni telefon te provjeravati emailove i društvene mreže, počet ćete dan tako da sebi dopustite da drugi djeluju na vas. Bilo bi bolje da započnete dan s nečim nad čime imate kontrolu.

Istraživanje potvrđuje teoriju

U jednom britanskom istraživanju su naučnici  istraživali uticaj tehnologije i trajne dostupnosti na čovjekovu psihu. Za vrijeme ispitivanja 2000 radnika otkriveno je da stalno provjeravanje pametnih telefona ima uticaja na vaš mozak te može izazvati strahove. „Provjeravati emailove rano ujutro ili navečer povezano je s povećanim nivoom stresa“, tvrde naučici.

Može i bez toga

Pokušajte jednom započeti dan bez pametnog telefona. Vaši emailovi, vijesti i Facebook-novosti mogu pričekati dok se ne istuširate i doručkujete. Osjećat ćete manje stresa te ćete započeti dan – imajući kontrolu. (Miss7.hr)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , , ,