Četvrtak, 15. Aprila 2021.
Tuzlanski.ba logo

Evo šta bi se vašem tijelu dogodilo kada bi jeli dvije banane dnevno

Preuzmite sliku

Banane su pune vitamina i mineralnih tvari. Djeluju blagotvorno na naše tijelo i čine mu mnogo dobra. Jedimo svaki dan ovo supervoće i ubrzo ćemo primijetiti pozitivne učinke!  Banane podižu raspoloženje…

Zahvaljujući bananama, serotonin (hormon sreće) brže dolazi u mozak, pa smo sretniji i bolje raspoloženiji. Osim toga, serotonin ima smirujuće djelovanje: mirniji smo i bolje spavamo.

…i pomažu da se dobro osjećamo  Ako pak imamo problema s probavom, trebale bismo redovito jesti banane: pojedemo li bananu prije jela, pobrinut će se za to da ne bude nadutosti. I, premda se često tvrdi drugačije – banane ne izazivaju zatvor!

Naprotiv – regulišu probavu! A ako se baviš sportom, pomoći će da brže postigneš vidljive rezultate. Naime, za rast mišića potreban je magnezij – kojeg puno ima u žutom voću.

Međutim, imaju jednu manu

One su i praktične – oguliš ih u trenu, slatke su, lako ih je jesti jer su fino mekane, imaju puno vitamina i daju nam puno energije, stoga je logično ako si pomislila kako su banane idealan doručak za sve koji se ujutro žure na posao.

Nažalost, to nije istina. Ovo voće ima jednu malu – ali nikako ne zanemarivu – manu: nemoj jesti banane ujutro na prazan želudac.

Naime, čak do 25 posto banane sastoji se od šećera. Ako je jedeš na prazan želudac, naglo će porasti nivo inzulina, ali će jako brzo opet pasti.

Tako će tijelo brzo nanovo razviti osjećaj gladi, ako ne i snažan napadaj gladi. Zato najbolje, jedna prije ručka, druga prije večere! (Miss7.hr)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje