Da li ste znali da određene vrste voća i povrća ne samo da ne morate, već ne bi ni trebalo da gulite? Osim što ćete uštediti vrijeme, zadržaćete i mnoge hranljive sastojke i ukuse koji bi se guljenjem izgubili.
Krompir
Uobičajeno je da se za pire krompir, krompir salatu, pa čak i pečeni krompir, odstranjuje kora. Ali to je loša ideja, jer 20 posto hranljvih vrijednosti, kao što je vitamin B, tragovi minerala i vlakana, dolaze iz kore. Krompir samo dobro operite.
Patlidžan
Kora patlidžana sadrži fitonutrijent nasunin – jak antioksidans koji pomaže u borbi protiv oštećenja ćelija zbog kojih dolazi do starenja ili bolesti.
Svježi krastavci
Iako može biti malo gruba, kora tamnozelenih krastavaca je odlična za jačanje imuniteta jer sadrži antioksidanse i vlakna, koji sprječavaju zatvor.
Mrkva
Sve dok je dobro operete, nema nikakvog razloga da je ljuštite. Svi antioksidansi su koncentrisani na kori ili direktno ispod nje.
Jabuke
Mnogi uklanjaju koru jer je nju teško sažvakati, ali kora jabuke je bogata vlaknima, koja će vas zasititi i pomoći probavi. Kora jabuke je bogata kvercetinom, vitaminom C i triterpenoidima, koji su borci protiv raka.
(source.ba)