Ponedjeljak, 21. Septembra 2020.
Tuzlanski.ba logo
Preuzmite sliku

Evo koje posljedice na mozak ostavlja masna, slana i nezdrava hrana

Nedavna je studija pokazala kako uživanje u hrani koja sadrži puno zasićenih masnoća.

Za vrijeme trajanja karantina, mnogi su se oslonili na „brzu“ hranu kako bi se lakše nosili sa stresom i svim strahovima koji su se u to vrijeme budili. Ali što biste rekli ako saznate da upravo takva hrana utječe na smanjenu sposobnost fokusiranja? Nova studija objavljena u magazinu The American Journal of Clinical Nutrition na kojoj su radili naučnici sa sveučilišta Ohio nudi objašnjenje kako je samo jedan ovakav obrok dovoljan da utiče na koncentraciju pojedinca.

Drugim riječima, oni koji su mogli raditi od kuće dok je trajala pandemija i uživali u „hrani za utjehu“ moguće da su primijetili blage promijene u mogućnosti koncentriranja. Te praznine propuštaju čestice napola probavljene hrane, toksina i bakterija van probavnog trakta i tako mogu uzrokovati pregršt problema, dodaje.

Ispitivanje je provedeno uz pomoć 51 ženske osobe koje su svakog jutra pristupale testu koncentracije te opet 5 sati nakon što su pojele nezdrav obrok, ili pak onaj koji je sadržavao samo zdrave namirnice. Jasno je, skupina koja je jela nezdravo je i najlošije prošla na test.

Stephanie Urrutia, nutricionist sa istog sveučilišta smatra kako je konzumacija hrane koja sadrži puno šećera i zasićenih masnoća, ali bez vlakana, često uzrokuje haos u crijevima koja mogu podleći upalama. Kada se to dogodi, uski spojevi probavnog trakta se opuštaju i ostavljaju rupe u crijevima, piše ordinacija.hr.

Iako studija nije dokazala šta se događa u mozgu, rezultati jesu otkrili potencijalnu poveznicu između zasićenih masnoća i crijeva- mozga. Smatra se kako ti proizvodi mogu uzrokovati upalu crijeva što može uzrokovati upale u mozgu. Ideja je da masne kiseline mogu preći barijeru krv-mozak. Drugi put kad poželite pojesti kutiju slatkiša i jedan masni sendvič, pokušajte i sami razumjeti kakve promjene doživljavate kada je u pitanju koncentracija.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje