Nedjelja, 31. Maja 2020.
Tuzlanski.ba logo
Preuzmite sliku

Evo kako da sačuvate mladalački izgled ruku

Vjerovatno je riječ o „lošim“ navikama, premda je to čak i sasvim normalno, niko ne želi da drugi mogu vidjeti tvoje godine prema tvojim dlanovima. Lijep, snažan i mladalački izgled ruku neće trajati vječno, ali postoje načini kako usporiti starenje ruku.

Američki dermatolozi tvrde kako postoje određene svakodnevne aktivnosti koje čine izgled vaših ruku starijim nego što to jest.

Gel za dezinfekciju

Patite od mizofobije (strah od bakterija i virusa)? Onda vjerovatno svakodnevno koristite gel za dezinfekciju ruku. Naime taj gel brine se da klice nestanu sa vaših ruku, ali jako isušuje kožu jer sadrži puno alkohola. Zbog toga su vaše ruke jako suhe te vrlo brzo nastane i naborana koža. Nemojte prečesto koristiti gel za dezinfekciju ili ga pokušajte ograničiti na što je moguće manju površinu.

 • Studio za nokte

  Volite sređivati nokte u studiju iza ugla? Onda ruke vjerovatno držite pod UV-lampom. A to nije dobro za ruke jer svjetlo ove lampe čini kožu starijom. Zbog toga pokušajte ograničiti svoje posjete studiju ili sami napravite manikuru kod kuće.

  Pranje

  Imate mašinu za pranje posuđa? Nemate? Onda sigurno perete posuđe „ručno“? Nažalost, deterdžent za posuđe isušuje ruke. Gumene rukavice su dobro rješenje za zaštitu.

 • Prema savjetu dermatologa ruke bi trebalo prati pH-neutralnim sapunom. Vjerovavatno koristite „običan“ sapun pa su vam ruke suhe od njega. Dakle, sljedeći puta pazite pri kupovini na natpis na pakiranju, odnosno potražite pH-neutralan sapun. Čisti ruke jednako kao i svaki drugi, ali ne isušuje kožu.

  Krema za sunčanje

  Svima je poznato da treba nanijeti kremu za sunčanje na noge i ruke kad je vani jako sunce, međutim, često zaboravite dlanove. A kad ste vani, lice i ruke su najviše na udaru sunca. Bez kreme za sunčanje će ruke puno brže izgledati staro, dakle, sljedeći puta ih zaštiti kremom za sunčanje. (Miss7.hr)

  Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

  Ključne riječi: , , , ,