Četvrtak, 30. Juna 2022.
Tuzlanski.ba logo

Espresso, instant, filter… Koju vrstu kafe bi trebalo da izbjegavaju žene, a koju muškarci?

Preuzmite sliku

Studija sprovedna u Norveškoj sugeriše da hemijska jedinjenja iz zrna kafe mogu dosta da se izmijene tokom pripreme i da direktno utiču na srčana oboljenja u zavisnosti toga kog smo spola.

Tim istraživača sa Arktičkog Univerziteta u Norveškoj tvrdi da bi muškarci trebalo da izbjegavaju espresso, dok bi žene trebale da se suzdrže od većih količina filter kafe.Takođe, utvrđena je direktna veza između kafe i nivoa holesterola u krvi u zavisnosti na koji način se priprema ovaj voljeni napitak.

Nauka još uvijek malo zna o uticajima ispijanja espressa, gdje mala količina ključale vode prolazi pod pritiskom kroz fino mljevena zrna kafe. Međutim, ono što je potvrđeno prilikom ove studije sugeriše da njegov uticaj u velikoj mjeri zavisi od spola osobe koja ga ispija.

Kako autorica studije profesorica Maja Lisa Lohen tvrdi, kafa sadrži na hiljade različitih fitohemikalija. Ali u zavisnosti od načina na koji se kafa prži, priprema i servira, zavisi šta ćemo i u kojoj količini na kraju unijeti u svoje tijelo, prenosi nationalgeographic.rs.

Nekoliko metoda pravljenja kafe direktno utiče na visok holesterol

Analizom ankete sprovedene nad više od 21.000 stanovnika Tromsoa, tim je došao do zanimljivih zaključaka. Učesnici su odgovarali ovom prilikom na pitanja vezana za količinu ispijene kafe u toku dana kao i vrstu koju najviše preferiraju.

Drugi dio istraživanja je podrazumijevao uzimanje uzoraka krvi, koji je direktno davao odgovore na veze između zdravlja, spola i načina pripreme kafe.

Ovom prilikom su uzeli u obzir i već poznata zdravstvena stanja ispitanika. Kad su sve sabrali i oduzeli, zaključili su da žene u prosjeku piju četiri šoljice kafe, dok muškarci piju pet.

Ovaj podatak im je pomogao da zaključe kako ispijanje tri do pet šoljica espressa “značajno” povećava nivo holesterola kod muškaraca. Sa druge strane, konzumacija francuske kafe je dovela do povećanja holesterola bez obzira na spol. Najveći uticaj na povećanje masti u krvi kod žena imala filter kafa.

Zanimljivo je da je instant kafa, dovodila do povećanja holesterola i kod jednih i kod drugih ali ne istom brzinom.

Da li količina kafe koju ispijamo utiče na zdravlje?

Istraživači napominju da Norvežani svoje kafe ispijaju iz većih šoljica u odnosu na Italijane, stoga je moguće da i količina može biti direktan faktor koji može da izazove niz zdravstvenih problema.

Kafa je najčešće konzumirani stimulans. Zbog toga naučnici dodaju da je vrlo vjerovatno da zbog velike konzumacije čak i mali efekti na kraju mogu dovesti do značajnih zdravstvenih posljedica.

Nalazi su objavljeni u časopisu Open Heart(Tuzlanski.ba)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje