Četvrtak, 16. Septembra 2021.
Tuzlanski.ba logo

Dvije šolje kafe na dan mogle bi produžiti vaš život za dvije godine

Preuzmite sliku

Dvije šolje kafe na dan mogle bi biti ključ dugovječnosti, tvrde rezultati novog istraživanja.

Prema istraživanju objavljenom u European Journal of Epidemiology, ispijanje dvije šolje kafe u danu može produžiti očekivani životni vijek za dvije godine.

U okviru istraživanja su posmatrane navike više od tri miliona ljudi i uzroci smrti 450 256 osoba.

Istraživači su otkrili da su uočili povezanost između pijenja kafe i smrti, bez obzira na dob, prekomjernu težinu, alkohol, pušenje i udio kofeina u kafi.

Naime, kažu da je umjerena konzumacije kafe, odnosno dvije do četiri šolje u danu, povezana sa smanjenim brojem smrtnih slučajeva svih uzroka. Također, tvrde da su otkrili da konzumacija kafe dovodi do smanjenog rizika od razvoja raka, kardiovaskularnih bolesti, dijabetesa i bolesti dišnog sustava.

“Teško je izračunati, ali osjećam da pijenje kafe možda daje još nekoliko godina vašem životu, a povećani fokus i budnost mogu dijelom biti razlog”, izjavila je Astrid Nehlig, direktorica istraživanja francuskog Nacionalnog instituta za zdravstvo i medicinska istraživanja.

Pitanja o povezanosti kafe i zdravlja nisu nova. U prošlosti se kafi pripisivalo bolje zdravlje srca i smanjeni rizik od Alzheimerove ili Parkinsonove bolesti. (Index.hr)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , ,