Četvrtak, 30. Maja 2024.
Tuzlanski.ba logo

Duže radno vrijeme štetno za žene, ali ne i za muškarce

Preuzmite sliku

Novo istraživanje naučnika Univerziteta u Ohiu otkrilo je da rad više od 40 sati nedeljno kod ženskih osoba može da prouzrokuje zdravstvene probleme poput srčanih bolesti ili nekog oblika raka. Međutim, efekat na zdravlje muškaraca potpuno je suprotan.

Naučnici Univerziteta Ohio u SAD sproveli su istraživanje među 7.500 ljudi, starijih od 32 godine. Stručnjake je zanimala dužina radnog vremena ispitanika i koje zdravstvene tegobe najčešće imaju. Ustanovljeno je da prvobitni efekti na zdravlje mogu da prođu neopaženo ali ukoliko žena provede više od 40 sati sedmično na poslu, to se može negativno odraziti na njeno zdravlje, a ukoliko žene na poslu u toku sedam dana provedu više od 60 sati, rizik da će bolovati od dijabetesa, raka, srčanih bolesti i artritisa se utrostručuje.

„Ljudi ne razmišljaju kako im naporni poslovi u njihovim dvadesetim, tridesetim i četrdesetim godinama mogu uzrokovati zdravstvene probleme, kasnije tokom života. To se naročito odnosi na žene“, otkrio je Alard Dembe, profesor menadžmenta i politike zdravstvenih usluga i vodeći autor studije.

Efekti prouzrokovani većom količinom radnih sati gotovo su suprotni kada je u pitanju zdravlje muškaraca. Novo istraživanje došlo je do zaključka da ukoliko muškarci rade duže od 40 sati nedeljno imaju veće šanse da boluju jedino od artritisa, dok su šanse da se suoče sa drugim zdravstvenim problemima značajno manje u odnosu na žene.

Takva razlika objašnjava se činjenicom da žene u odnosu na muškarce imaju mnogo više aktivnosti, koje uključuju i domaćinstvo, a zbog stalne potrebe za balansom između karijere i porodice su u većoj opasnosti da boluju od hroničnih bolesti, ističu autori studije.

U istraživanjima koje su 2015. godine sproveli Univerziteti Harvard i Stanford je otkriveno da stres na poslu uzrokuje hipertenziju i kardiovaskularne bolesti, a odražava se i na mentalno zdravlje. (NN)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje