Petak, 1. Marta 2024.
Tuzlanski.ba logo

Doktori savjetuju: 10 simptoma koji ukazuju da tijelu nedostaje vode

Preuzmite sliku

Ljudsko tijelo se većim dijelom sastoji od vode, a svaki pojedini dio našeg tijela, svako tkivo, stanica i tjelesni organ zavisi upravo o vodi, piše Index.hr

Kako objašnjavaju doktori voda doprinosi regulaciji i održavanju tjelesne temperature, pospješuje eliminaciju otpadnih tvari i toksina, poboljšava probavu te kontroliše unos kalorija.

S obzirom na to da funkcije naših organa zavisi o unosu vode, pravilna hidratacija iznimno je važna za naše zdravlje. Stručnjaci savjetuju da bismo morali unositi puno tekućine i jesti hranu bogatu vodom kako bismo održali svoje tijelo hidriranim. Ipak, naše tijelo isto tako može izgubiti veće količine vode u nekim situacijama uključujući proljev, povraćanje, učestalo mokrenje, tešku fizičku aktivnost, pretjerano znojenje i dijabetes.

Dehidracija otežava funkcionisanje jer uzrokuje neravnotežu elektrolita, a mnogi ljudi ne znaju koji su uopće simptomi dehidracije i zato ih često ne primjećuju. Ovo su znakovi koji mogu ukazivati na to da je našem tijelu potrebno više vode:

ubrzani otkucaji srca

suha usta i loš zadah

bolovi u zglobovima i mišićima

glavobolja

vrtoglavica

zatvor i ostali problemi s probavom

umor

urin tamne boje

suha koža

problemi s koncentracijom i pamćenjem.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: ,