Četvrtak, 5. Avgusta 2021.
Tuzlanski.ba logo

Dobili ste kilograme u samo jednom ili dva dana? Ovo bi mogli biti razlozi

Preuzmite sliku

Iz dana u dan vaša tjelesna težina može varirati do čak tri kilograma. Ali to ne znači uvijek da je vrijeme za dijetu.

Kako se ispostavilo, čak i faktori poput doba dana kada provjeravate tjelesnu težinu ili period vašeg menstrualnog ciklusa mogu utjecati na brojku koju ćete vidjeti kada stanete na vagu. Bright Side je proučio različite stvari koje mogu utjecati na vašu tjelesnu težinu, a ovo su neke od njih.

Vaši mišići su upaljeni od nedavnog treninga

Ako se aktivno bavite sportom, tada vaše tijelo počinje pohranjivati ​​glikogen. On se pohranjuje uglavnom u jetri i mišićima, a može uzrokovati privremeno povećanje kilograma.

Menstruacija

Ako tokom menstruacije dobijete jedan do dva kilograma, nemojte se uznemiriti – to je sasvim normalno. Višak kilograma nestat će nakon nekoliko dana krvarenja. Tokom menstruacije u tijelu se događaju različiti procesi, poput hormonalnih promjena, natečenosti i smanjenja magnezija, a sve to uzrokuje promjene u težini.

 • Pojeli ste više hrane nego inače

  Nakon što jedete, potrebno je od 6 do 8 sati da hrana prođe kroz želudac i tanko crijevo. Zatim se 36 sati hrana kreće kroz debelo crijevo. Sve u svemu, cijeli proces – od vremena kada progutate hranu do vremena kad ona napušta vaše tijelo u obliku izmeta – traje oko 2 do 5 dana.

  Dan ranije ste jeli slanu hranu

  Ako ste ujutro ugledali višak kilograma na vagi, onda je moguće da ste u posljednje vrijeme konzumirali previše slane hrane. Kao rezultat toga vaše je tijelo zadržalo vodu. To je zato što bubrezi koji filtriraju otpad iz krvi održavaju poseban omjer elektrolita, poput natrija, kalija i natrija u vodi.

  Vagali ste se u različito doba dana

  Obično težimo manje ujutro nego navečer. To se događa jer cijelu noć gomila ugljikovih atoma napušta vaše tijelo disanjem. Svaki od tih atoma ugljika ne teži gotovo ništa, ali svaki dah istjera otprilike 10.000.000.000.000.000.000.000.000.000 atoma. Osim toga, noću se tijelo znoji i gubi puno vode, što također smanjuje težinu. (index.hr)

  Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje