Utorak, 28. Septembra 2021.
Tuzlanski.ba logo

Dječaku napravili novi nos na čelu a zatim ga implantirali na njegovo lice (VIDEO)

Preuzmite sliku

Dvanaestogodišnji Indijac Arun Patel dobio je novi nos i to na čelu, nakon što je zbog preležane upale pluća još kao beba i kasnijih komplikacija taj njegov organ pretrpio ozbiljno oštećenje tkiva.

Ovaj veoma komplikovani operacioni zahvat izveo je tim indijskih ljekara na čelu sa dr Ashvinom Dashom, koji je, nakon operacije, izjavio da je uvjeren da će Patelov nos normalno funkcionisati, preneo je BBC.

Patel je upalu pluća preležao kao beba, a infekcija je oštetila hrskavicu nosa što je za ljekare bila, kako se navodi, otežavajuća okolnost.

Ipak, ljekari u gradu Indori odlučili su da izvedu rijetku četvorofaznu plastičnu operaciju, kako bi dječaku “dali novi nos”.

Prema riječima šefa ljekarskog tima dr Dasha, bilo je potrebno oko godinu dana da bi kompletna operacija bila završena.

  • djecak-nos-celo2
  • U prvoj fazi, silikon za ”proširenje tkiva” je stavljen na njegovo čelo da bi se napravio prostor za pravljenje novog nosa. Zatim mu je ubrizgana posebna hemikalija da bi se tkiva proširila. Druga faza se sastojala u uzimanju hrskavica iz grudi za pravljenje novog nosa, koji je rastao na njegovom čelu više od tri mjeseca. Doktori su uklonili umjetni nos u trećoj fazi i implantirali ga na njegovo lice. Završna faza uključivala je oporavak čela.

    Podsjeća se da je slična operacija izvedena u Kini 2013. kada je čovjeku, kome je u saobraćajnoj nesreći oštećen nos, dat novi. (tanjug)

    Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

    Ključne riječi: , , , ,