Subota, 31. Jula 2021.
Tuzlanski.ba logo

Djeca mlađa od dvije godine ne bi trebalo da nose maske

Preuzmite sliku

Djeca mlađa od dvije godine ne bi trebalo da nose maske zato što mogu da imaju probleme sa disanjem i zbog povećanog rizika od gušenja, saopštila japanska medicinska grupa u apelu roditeljima.

Japan trenutno izlazi iz krize koju je izazvala epidemija virusa korona.

Premijer Shinzo Abe juče je ukinuo vanrednu situaciju u Tokiju i četiri preostale oblasti nakon što je broj novih infekcija opao širom zemlje, ali je upozorio da mjere mogu biti ponovo uvedene ukoliko virus ponovo počne da se širi.

Da bi se spriječilo širenje virusa, zdravstveni stručnjaci širom svijeta preporučuju da ljudi nose maske kada je teško održati rastojanje od drugih dok države ublažavaju vanredne mjere.

Pedijatrijsko udruženje Japana upozorilo je roditelje da su maske suviše rizične za najmlađe.

“Maske mogu da izazovu teškoće u disanju zato što bebe imaju uske disajne kanale”, navodi se u saopštenju i dodaje da to opterećuje njihova srca, te da maske donose i rizik od moždanog udara.

Stručnjaci su naveli u objavi na svom veb sajtu da mlađi od dvije godine ne treba da nose maske.

U saopštenju se dodaje da je do sada bilo veoma malo ozbiljnih slučajeva oboljenja od virusa među djecom i da se većina djece zarazi od članova svojih porodica, kao i da skoro da nije bilo žarišta zaraze u školama i dnevnim centrima za brigu o djeci. (Agencije)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: ,