Utorak, 28. Septembra 2021.
Tuzlanski.ba logo

Dileme: Kome i kada trebaju suplementi

Preuzmite sliku

Neka najnovija istraživanja otkrila su da ne treba previše olako uzimati vitaminske suplemente na dnevnoj bazi i, ako želite početi s uzimanjem, trebate sebi postaviti nekoliko pitanja pa na osnovu odgovora donijeti odluku.

Voće i povrće

Stručnjaci tvrde da, ukoliko se zdravo hranite, pazite na to da su namirnice koje jedete na dnevnoj bazi zdrave, bogate vitaminima i mineralima i pazite da ste fizički aktivni, onda nema potrebe da uzimate suplemente. U svakom slučaju, postavite sebi sljedeća pitanja, dajte iskrene i opširne odgovore i na osnovu njih donesite zaključak jesu li vam suplementi neophodni.

Konzumirate li 7-10 porcija voća i povrća dnevno? Prema pojedinim priručnicima za zdravu ishranu, preporučuje se 7-10 porcija svježeg voća i povrća na dnevnoj bazi i na taj način sigurno ćete zadovoljiti potrebe organizma za svim nutrijentima.

Ako vam se to čini previše, ovaj cilj dostići ćete vrlo lako ako voće i povrće dodate u smutije, preporučuje “Zdravlje u kući”.

Uzimate li neke lijekove? Brojni lijekovi koje ljekari propisuju za razna oboljenja mogu dovesti do nutritivnih nedostataka. Naprimjer, oralna kontracepcija izaziva nedostatak magnezija, vitamina B6, B12 i vitamina C. Ako duže vrijeme uzimate neke lijekove, razgovarajte s ljekarom o mogućim suplementima.

Reakcija na stres

Kako vaš organizam reagira na stres? Svakodnevni stres izaziva nedostatak prijeko potrebnog vitamina B, a ako ga ne nadoknađujete pravilnom ishranom, to može predstavljati veliki problem za organizam. Ukoliko nemate previše vremena za kuhanje i pripremanje zdrave hrane, onda svakako uzmite u obzir suplemente.

Pušenje

Pušenje utječe na apsorpciju vitalnih vitamina i minerala pa bi, bez obzira na to koliko ih uzimate putem hrane, bilo dobro da razmotrite i uzimanje suplemenata. Naprimjer, pušenje se na prvom mjestu može umiješati s utjecajem vitamina D.

Vegan ili vegetarijanac

Ljudi koji ne jedu proizvode životinjskog porijekla, obično su pod većim rizikom da pate od nedostatka vitamina B12 i željeza, koji se rijetko ili u malim količinama nalaze u namirnicama biljnog porijekla. U tom slučaju je potrebno razmotriti upotrebu suplemenata.

Razgovarajte s ljekarom

Vrlo je važno da suplemente ne uzimate sami, na svoju ruku, već da se posavjetujete s ljekarom. Trenutno u apotekama možete naći širok spektar raznih vitamina i minerala i jednostavno je nemoguće da vam svi jednako odgovaraju.

Dnevna doza

Ako koristite mineralne suplemente, vodite računa o poštivanju preporučene dnevne doze. Poseban oprez savjetuje se u korištenju suplemenata željeza. Svoje suplemente uvijek držite dalje od djece. Iako su suplementi dodaci prehrani i sadrže mnoge korisne tvari, oni nisu i ni u kojim okolnostima ne bi smjeli biti zamjena za adekvatan obrok.

Previše i premalo

Unosite li previše ili premalo vitamina, to će utjecati na vaše zdravlje. Zato je važno biti umjeren i oprezan, a posebno kad je riječ o suplementima. Suplementi, odnosno vitamini u kapsulama, razlikuju se od onih koje unosimo prehranom. (Tuzlanski.ba)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , , , ,