Nedjelja, 20. Juna 2021.
Tuzlanski.ba logo

Dijete vam je gojazno? Pročitajte šta sve utiče na prekomjernu kilažu

Preuzmite sliku

Novo istraživanje otkrilo je da su tri glavna razloga za gojaznost djece nekonzistentnost obroka, vrijeme provedeno pred televizorom ili računarom i ono najvažnije, spavanje.

Istraživanje objavljeno u međunarodnom naučnom časopisu o gojaznosti pokazalo je koliko pridržavanje dnevne rutine može uticati na težinu djece. Pod rutinom se podrazumijeva uzimanje glavnih obroka u isto vrijeme, kontrola vremena koje djeca provedu pred televizorom, računarom ili telefonom, ali i koliko vremena provedu spavajući.

Naučnici su posmatrali navike 11 hiljada djece rođene između 2001. i 2002. godine u Velikoj Britaniji. Ono što je potvrđeno jeste da djeca koja se pridržavaju rutine u navedenim stavkama sve do tinejdžerskog doba imaju bolju liniju i mnogo su zdravija. Uzevši to u obzir, istraživači vjeruju da ključ leži u edukaciji djece o tome kako održavati psihičko i fizičko zdravlje.

  • Jedan od zabrinjavajućih podataka iz istraživanja je da kod djece stare 3 godine čak 59% njih nije imalo definisano vrijeme za spavanje, a skoro polovina ispitanih nije imala redovne obroke. Kada su ponovo ispitana sa 11 godina, 6% djece je bilo gojazno, i to uglavnom ona koja nisu imala definisane rutine i spavala su manje.

    “San je vrlo važan za razvoj djece”, smatra voditeljica istraživanja Sara Anderson, profesorica na Univerzitetu Ohio za javno zdravstvo. Iako je još dosta toga nejasno o uticaju sna na metabolizam, istraživanja su pronašla više veza između gojaznosti i lošeg sna.

    Prema Američkoj akademiji pedijatara, djeca stara između 3 i 5 godina morala bi imati od 10 do 13 sati sna u danu. Osiguravanje ove količine sna u redovnim intervalima jedan je od najvažnijih faktora za povećanje šanse za zdravi život u kasnijim godinama. (Index.hr)

    Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

    Ključne riječi: , , ,