Srijeda, 1. Decembra 2021.
Tuzlanski.ba logo

Dijetalni napici stimulišu apetit i uzrokuju debljanje – posebno kod žena

Preuzmite sliku

Umjetna sladila u sokovima mogu stimulirati apetit, otkriva nova studija. Istraživanje je uključivalo 74 odrasle osobe, a svi su bili nepušači, a isto tako nisu smjeli biti na dijeti ili imati istoriju poremećaja u prehrani ili neko medicinsko stanje.

Grupa je podijeljena u dva dijela, od čega je polovica ispitanika dobila napitke čija je baza umjetni šećer, dok su drugi dobili napitke zaslađene umjetnim sladilom (Sukraloza). Svi su dobili i vodu.

Naučnici su pratili stimulaciju apetita na tri načina. Gledali su rezultate MRI snimki kako bi pratili neurološki odgovor na želju za hranim, promatrali šećer u krvi i vrijednosti hormona te pratili ponašanje ispitanika ispred švedskog stola dva sata nakon što su popili svoje napitke.

Rezultati su pokazali kako muškarci unose otprilike jednak broj kalorija bez obzira na to šta su pili, ali kod žena se dogodilo nešto drugo – one su konzumirale velik broj kalorija ako su prije obroka popile napitak s umjetnim sladilom, prenosi N1.

Pretile osobe će češće biti pod uticajem posljedica umjetnih sladila

Istraživanja je otkrilo kako sudionici studije, koji su bili okarakterizirani kao pretili, pokazuju veću stimulaciju apetita.

Otkrili smo kako žene i osobe koje pate od pretilosti imaju veću aktivnost u mozgu kada očekuju nagradu, a nakon konzumacije napitaka koji sadrže umjetna sladila, pojasnila je Katie Page, autorica studije, prenosi Ordinacija.hr.

Radi se o tome da žene i pretile osobe doživljavaju smanjenje količine leptina, hormona koji smanjuje apetiti, a nakon konzumacije slatkih napitaka, pojasnila je. „Mislim da je najveće iznenađenje uticaj tjelesne mase i spola. Radi se o važnim faktorima u načinu na koji mozak odgovara na umjetna sladila“, dodaje.

Ako se borite s kilogramima, izbacite ovakve napitke iz prehrane

Naučnici i dalje savjetuju da se izbjegavaju bilo kakvi slatki napici, ali profesorica medicine, Laura Schmidt, smatra da osobe koje imaju problema s mršavljenjem bi mogle izbjegavati ovakve napitke nekoliko sedmica da vide kako će reagovati. Umjetna sladila bi mogla uticati na mozak kod pretilih osoba i potaknuti ih da žele još kaloričnih namirnica. (Tuzlanski.ba)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje