Ponedjeljak, 27. Septembra 2021.
Tuzlanski.ba logo

Dijetalna gazirana pića opasna su za žene starije od 50 godina

Preuzmite sliku

U slučaju ‘sugar free’ napitaka, riječ je o čistoj hemiji i molekulama koje naš organizam ne prepoznaje. Već se dugo govori i o kancerogenosti tih umjetnih dijetalnih napitaka punih hemije, kaže dr. Vujanić.

Svakodnevno u svom radu gledamo pretile ljude koji su, generalno, skloni daleko većem riziku od kardiovaskularnih bolesti. Ti ljudi često posežu za dijetalnim pićima bez šećera, ali mi doktori ne samo da im to ne preporučujemo, nego ih upozoravamo da je riječ o opasnoj hemiji koja može loše djelovati na organizam, objašnjava dr. Darko Vujanić, kardiolog iz Kliničke bolnice Merkur, osvrćući se na rezultate najnovijeg američkog istraživanja prema kojem gazirana dijetalna pića kod žena starijih od 50 godina povećavaju rizik od kardiovaskularnih bolesti za gotovo 30 posto te smrtnost za 16 posto.

 • Problem nastaje kada žene, s namjerom da skinu nekoliko kilograma, počnu piti ‘sugar free’ napitke vjerujući da uzimaju nešto što je dobro za njihovo zdravlje i što ih neće debljati. Istina je posve suprotna – dijetalna gazirana pića s umjetnim zaslađivačima pogubno djeluju na zdravlje.

  Istraživanje su proveli Američko kardiološko društvo (American Heart Association) i Američko društvo za prevenciju moždanog udara (American Stroke Association) na ukupno 80.000 žena u dobi između 50 i 79 godina koje imaju višak kilograma i koje su redovno pile dijetalna pića s umjetnim zaslađivačima.

  Stručnjaci su te žene pratili punih 12 godina i tako došli do rezultata koji su, kaže dr. Vujanić, realni te se u potpunosti poklapaju s onim što i naši doktori svakodnevno vide u svojoj praksi. Prije toga, dakle, dok žene redovno imaju cikluse i nisu u menopauzi, zbog svoje su hormonalne slike zapravo zaštićene i rizik od srčanih i krvožilnih bolesti im je daleko manji nego kod muškaraca. Manjak hormona u menopauzi sve to mijenja.

  Američko istraživanje također je pokazalo da se ženama koje piju gazirana dijetalna pića za čak 31 posto povećava rizik za dobivanje moždanog udara prouzročenog krvnim ugruškom u začepljenim arterijama. Žene koje nisu imale kardiovaskularne bolesti, kao ni dijabetes, ali su bile pretile, uz dijetalna pića se, kaže istraživanje, izlažu dvostruko većem riziku od moždanog udara.

  Istraživanje nije preciziralo o kojim je konkretno pićima riječ (kojih proizvođača), ali važan je podatak da se rizici odnose na sve žene koje je istraživanje obuhvatilo, a posebno na one koje se bore s viškom kilograma. Prijašnja istraživanja već su povezala umjetne zaslađivače (aspartam, saharin, sukraloza) s pojavom karcinoma, dijabetesa i pretilosti. (24sata.hr)

  Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

  Ključne riječi: ,