Četvrtak, 25. Aprila 2024.
Tuzlanski.ba logo

Deset vrsta namirnica koje pogoršavaju žgaravicu

Preuzmite sliku

Popularno

Imate problema s refluksom želučane kiseline? Izbjegavajte procesiranu hranu, premasne i slatke obroke, ali i namirnice s visokim postotkom kiselosti.

Ove se namirnice najčešće smatraju okidačima žgaravice te će je pogoršati:

Bijeli i crveni luk

Kuhanje većine obroka započinje dinstanjem luka i češnjaka koji hrani daju dubinu okusa i lijepu aromu. Ako patite od problema sa želučanom kiselinom izbjegavajte konzumaciju luka i bijelog luka, a pogotovo u sirovom obliku, prenosi punkufer.hr.

Citrusno voće

Citrusno voće poput limuna, grejpa, mandarina i naranča prepuno je kiselina koje će pogoršati žgaravicu. Smanjite i konzumaciju sokova koji se baziraju na tom voću.

Paradajz

Paradajz je jedan od najčešćih okidača žgaravice. Izbjegavajte prečestu konzumaciju ovog ljetnog voća, ali i prerađevine od njih poput pasate, koncentrata od paradajza ili kečapa.

Menta

Iako se menta smatra sastojkom koji ublažava probleme s probavom, nije učinkovita u suzbijanju žgaravice. Štaviše, pogoršava je. Osjetljivu želičanu kiselinu nadražit će pepermint bombone i žvake.

Pržena hrana

Ako imate problema s vraćanjem želučane kiseline u jednjak izbjegavajte prženu i masnu haranu pripremljenu u dubokom ulju – od prženih krompirića, preko odrezaka od crvenog mesa do kolutića od luka.

Začinjena hrana

Jaki i ljuti začini poput čili papričica i crnog ili kajenskog papra negativno utiču na želučanu kiselinu.

Kafa i čaj

Kofeinski napitci poput kafe i crnog čaja pogoršavaju gastroezofagealni refluks. Pijete umjesto toga u umjerenim količinama bezkofeinsku kavu, te biljne napitke od kamilice ili đumbira.

Gazirana pića

Gazirana pića su bogata šećerima i kofeinom koji negativno djeluju na količine želučane kiseline koje se vraćaju u jednjak.

Alkohol

Iz istog razloga treba izbjegavati i alkoholna pića, a pogotovo vino koje sadrži dosta kiselina.

Čokolada

Imate li problema sa želučanom kiselinom, umjereno jedite čokoladu koja predstavlja trostruku prijetnju za povećanje žgaravice jer sadrži šećere, kofein, ali i kakao.

Savjet plus:

Vraćanje želučane kiseline u jednjak potaknut će i ako neposredno nakon obrok legente u krevet. Štaviše, preporučuje se konzumacija bilo kakve hrane barem dva sata prije spavanja.

Izbjegavajte i unos velikih količina hrane odjednom. Umjesto toga povećajte broj obroka, ali smanjite količinu hrane koju jedete za doručak, ručak, večeru i međuobroke.  (Tuzlanski.ba)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: ,