Subota, 16. Oktobra 2021.
Tuzlanski.ba logo

Deset različitih vrsta bola u tijelu koje nikada ne smijete ignorisati

Preuzmite sliku

Popularno

Bol koja je simptom ozbiljnijeg stanja je često jaka i povezana s drugim simptomima.

Evo koji su simptomi signal da je potreba hitnu posjetu ljekaru.

1. Glavobolja koja se iznenadno javlja

Ako se bol u glavi javila odjednom i iznimno je jaka, može u pitanju biti aneurizma. Ako se ne liječi, to proširenje zida neke arterije neće proći samo od sebe i može voditi do udara ili jakog krvarenja u mozgu. Odmah nazovite hitnu pomoć.

2. Boli vas zub ako popijete nešto hladno

Zubna caklina koja je oštećena uzrokuje izlaganje zubnog živca što će uzrokovati jaku pojavu boli kada do tog područja dođe bilo kakva hladna ili topla tekućina. Osim boli, može doći i do infekcije koja se može širiti ostatkom tijela. Potrebno je posjetiti ljekara.

3. Bol u ruci i zglobu

Ako se bol i utrnulost javi u prstima ili dlanu, može se raditi o karpalnom tunelu. Ako se ne liječi, mišići u ruci mogu izgubiti svoju funkciju te možete imati problema s korištenjem ruke. Razgovarajte s ljekarom što prije kako bi se razmotrile opcije liječenja, prenosi ordinacija.hr.

4. Bol koja se širi prsima

Ovo je klasični simptom infarkta, koji je posljedica manjka kisika koji dopire do srca. Bol se može širiti na čeljust, ramena ili u vrat. Odmah nazovite hitnu pomoć.

5. Tupa bol u leđima

Ako se bol progresivno pogoršava i prate je temperatura ili mučnina, može se raditi o infekciji bubrega, trovanja krvi… važno je posjetiti ljekara što prije.

6. Bol u donjem dijelu leđa koja se širi na noge

Ova vrsta boli je često simptom išijasa koji nastaje nakon povrede ili pritiska na živce. Razgovarajte s ljekarom kako umanjiti bol i kako se liječiti. Ako se javila i slabost u nogama ili gubitak kontrole nad mjehurom, može se raditi o rijetkom sindromu kaude ekvine,  koji uzrokuje paralizu.

7. Bol u stomaku

Ako se uz nju javila i temperatura, mučnina ili povraćanje, možda je u pitanju upala slijepog crijeva, a ako se ne reaguje na vrijeme može uzrokovati opasnu infekciju.

8. Bol u donjem dijelu stomaka i stidnoj kosti

Menstrualni grčevi su normalna pojava kod žena, ali ako postaju sve gori ili ne prolaze, može se raditi o endometriozi, stanju kada tkivo raste u maternici i širi se. Posjetite ginekologa.

9. Grčevi u nogama

Ako se bol javlja uz crvenilo, toplinu i oticanje, može se raditi o dubokoj venskoj trombozi. Posjetite ljekara kako bi napravio ultrazvuk, a vi ne masirajte bolno mjesto jer tako ugrušak možete potaknuti da se širi dalje tijelom.

10. Trnci u stopalima

Ako ne osjećate stopala, ili se javljaju trnci, možda se radi o oštećenju živaca uzrokovanim dijabetesom. Posjetite ljekara koji će napraviti potrebne testove. Ako se radi o jakom oštećenju, može doći i do amputacije stopala. (Tuzlanski.ba)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: ,