Srijeda, 24. Aprila 2024.
Tuzlanski.ba logo

Deset namirnica koje najgore utiču na crijeva

Preuzmite sliku

Popularno

Otkrivamo prave neprijatelje crijeva, a neki od njih bi mogli da vas iznenade

Jabuke

Naravno da je voće sastavni deo zdrave ishrane, ali ljekari kažu da bi ljudi koji imaju problematična crijeva trebalo da jedu najviše tri jabuke dnevno. Neki ljudi su intolerantni na fruktozu, što znači da ne vare dobro šećer iz voća. Jabuke imaju naročito visoke nivoe voćnog šećera. Takođe, sadrže šećere poznate kao fermentabilni oligosaharidi, disaharidi, monosaharidi i polioli, koji se slabo apsorbuju u tankom crijevu i tako fermentišu, izazivajući simptome.

Majoneza

Hormoni oslobođeni kao odgovor na visok sadržaj zasićenih masti kod majoneze mogu dovesti do kašnjenja u pražnjenju želuca i kretanju hrane kroz crijeva. To može uzrokovati neugodan osjećaj nadutosti.

Mekinje

Ovo je paradoksalno, s obzirom na to da kažu da je hrana bogata vlaknima, kao što su mekinje, dobra za crijeva. Onima koje muči nadutost, mekinje mogu da pogoršaju stanje. Stoga pokušajte da zamijenite jutarnju porciju žitarica za ovsenu kašu. Dobar je i musli, iako on može da sadrži puno voćnog šećera.

Podgrijana tjestenina

Podgrijani ugljeni hidrati, kao što su testenina i krompir, sadrže ono što je poznato kao rezistentni skrob, koji je teži za varenje. To je zato što jednom kad je kuhana i ohlađena, tjestenina postaje otporna na normalne enzime u crijevima koji razbijaju ugljene hidrate, tako da ih crijeva tretiraju kao vlakna, što može da pogorša simptome nadutosti. Podgrijana tjestenina može biti lošija od hladne tjestenine – istraživanje je pokazalo da skrob u hladnoj tjestenini postaje još otporniji kada se ponovo zagrije.

Kafa

Ako patite od nadutosti, ne preporučuje se da pijete više od dvije šoljice kafe na dan. Kofein može da uzrokuje probleme jer stimuliše ćelije koje povećavaju pokretljivost probavnog trakta – tako da oslobađa kretanje crijeva i takođe može da dovede do osjećaja nadutosti.

Veganska ishrana

Ishrana bez mesa i mlečnih proizvoda jača zdravlje jer vegani jedu puno povrća. Ali vegani s problematičnim crijevima trebalo bi da smanje unos pasulja i mahunarki, kao i voće i povrće s visokim procentom voćnog šećera. Najveći okidači nadutosti su luk, beli luk, artičoke, pečurke i karfiol.

Alkohol

Alkoholna pića svakako pospešuju simptome nemirnih crijeva jer utiču na njihovu pokretljivost. Zbog piva možete da imate mekšu stolicu. Pića s visokim koncentracijama alkohola, kao što su džin i votka, mogu da odlože želudačno pražnjenje, što može da rezultira bolom ili nadimanjem.

Žvakaće gume

Žvakanje uzrokuje nadutost i podrigivanje jer se tako unosi dodatan vazduh, koji potom putuje u crijeva.

Brza hrana

Osim dobrih bakterija, u našem tijelu žive i loše bakterije, koje uzrokuju upalne procese, koji potom stvaraju nadutost. Hemikalije poznate kao emulgatori posebno su loši za to – ubijaju više korisnih bakterija i omogućavaju lošima da se razvijaju, piše Daily Mail. Neka istraživanja sugerišu da brza hrana može da prepolovi broj korisnih bakterija u crijevima za samo deset dana.

Gluten

Riječ je o proteinu koji se nalazi u pšenici, ječmu i raži. Nekada se mislilo da gluten izaziva probleme samo kod osoba s celijakijom, ali stvar je ipak složenija od toga. Neki ljudi imaju iste simptome, ali negativan test na markere za bolest. Takvi pacijenti treba takođe da izbjegavaju gluten. (net.hr)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , ,