Subota, 21. Maja 2022.
Tuzlanski.ba logo

Deset godina je imala smeđu prugu ispod nokta, pa je na kraju saznala da je to rak kože

Preuzmite sliku

Popularno

Maria Sylvia imala je 16 godina kad je ispod svog nokta prvi put uočila smeđu prugu. Vjerovala je da je riječ o madežu. Devet godina kasnije dijagnosticiran joj je subungvalni melanom, vrsta raka kože koja se javlja ispod noktiju.

Svoju šokantnu priču podijelila je na TikToku, gdje je skupila više od 25 miliona pregleda u samo dvije sedmice. Deseci hiljada ljudi zamolili su je da detaljnije ispriča svoju priču kako bi podigla svijest o ovoj bolesti, prenosi index.hr.

Tako je Sylvia podijelila fotografiju iz decembra 2012., kada je prvi put primijetila prugu, istaknuvši da je bila blijeda pa o njoj nije previše razmišljala.

@invrfoundwaldo Reply to @alec558 ♬ original sound – Maria

“Bila sam sportašica, svake godine sam morala obaviti sistematski pregled i zapravo niko na to nije obraćao pažnju”, rekla je.

2014. jedan ljekar joj je rekao da se javi specijalisti ako se pruga bude širila. Iako je bilo jasno da je s godinama postajala veća, nije joj zadavala nikakve teškoće, što je pridonijelo njenoj odgođenoj dijagnozi.

“Nije me boljelo, a i drugi su mi rekli da je vjerovatno riječ o madežu”, prisjetila se.

Na kraju ju je prijateljica natjerala da napravi biopsiju. Krajem januara ove godine dobila je dijagnozu, a 11. marta je operisana. Uklonjen joj je cijeli nokat, kao i vrh palca do kosti i tetive. Rezultati testa pokazali su da se rak nije proširio. Zato nije bilo potrebe za amputacijom palca ili daljnjim liječenjem.

@invrfoundwaldo how much do you wanna bet my finger will look phallic af #UnsealTheMeal #OscarsAtHome #BridgertonScandal #melanoma #fuckcancer💚💙 #darkhumour #skingraft #cancer #WomenOwnedBusiness #InstaxChallenge ♬ original sound – Maria

“No sada se smatra osobom pod visokim rizikom od raka kože i morat ću posjećivati onkologa i dermatologa svaka tri mjeseca sljedeće dvije godine, a zatim svakih šest mjeseci preostale tri godine”, pojasnila je.

Sylvia je svjesna da neki odgađaju odlazak ljekaru zbog toga što se boje suočiti s mogućnošću obolijevanja od raka i suočavanja sa svojom smrtnošću.

“Najbolja stvar koju možete učiniti je smiriti se i posjetiti ljekara. Ako se ovo otkrije rano, vrlo je izlječivo, a imati pokvaren palac mjesec ili dva bolje je nego ga uopšte ne imati”, poručila je.

Prema WebMD-u, samo 0.07 do 3.5 posto slučajeva melanoma je subungvalni melanom. Najčešće se nalaze na palcu i nožnom palcu, iako se mogu vidjeti i na drugim prstima. Subungvalni melanom može se proširiti na druge dijelove tijela i uzrokovati smrt. (Tuzlanski.ba)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje